Alistair Blake kishte më shumë se një përvojë afër vdekjes: ai ishte klinikisht i vdekur për 90 minuta pas arrestit kardiak, përpara se të ringjallej me sukses.

Burri pësoi arrest kardiak herët në mëngjesin e janarit 2019, ndërsa flinte pranë gruas së tij Melinda, e cila e gjeti burrin e saj duke “gurgulluar” dhe që nuk reagonte në shtëpinë e tyre në Australi.

Shkathtësia e Melindës e lejoi atë të praktikonte reanimacion kardiopulmonar për të shoqin, ndërkohë që ajo priste me ankth mbërritjen e ambulancës. Pasi u përpoqën të ringjallte Alistairin për 20 minuta, mjekët e ndihmës së shpejtë mbërritën, por burri mbeti i pajetë dhe klinikisht i vdekur.

Mjekët u morën me Alistair për më shumë se një orë, duke vazhduar të praktikojnë ringjalljen kardiopulmonare dhe të administrojnë tetë goditje në gjoks me një defibrilator. Pas 90 minutash përpjekje për të rifilluar zemrën e Alistair, rrahjet e zemrës më në fund u gjetën. 61-vjeçari tha:

“Teknikisht kam qenë i vdekur për 90 minuta. Mbaj mend që shkova në shtrat të shtunën në mbrëmje dhe gjëja tjetër që mbaj mend është se u zgjova të enjten në mëngjes me barelë për të shkuar nga terapia intensive te terapia e koronareve”.

Ai shpjegoi: “Truri i njeriut e ka injoruar plotësisht atë që ka ndodhur ndërkohë. Shumë njerëz më pyesin nëse kam parë gjë, dhe jo, nuk kam parë asgjë. Asnjë dritë e ndritshme, asgjë e tillë. Është si të mos di se çfarë ka atje, por nuk më intereson, për sa kohë që jam në formë dhe të shëndetshme”.

Alistair u transportua më pas në spitalin Frankston ku mjekët mundën të zhbllokonin arterien e bllokuar. Si masë paraprake, atij iu vendos një stimulues kardiak dhe Alistair doli nga spitali pas 12 ditësh. Por si ka ndryshuar përditshmëria e tij që atëherë?

“Qasja ndaj jetës është krejtësisht e ndryshme. Reduktoj numrin e orëve të punës, përpiqem të kem më shumë marrëdhënie me familjen dhe miqtë. Zakonet e mia të të ngrënit kanë ndryshuar. Unë ha më shëndetshëm dhe ushtrohem më shumë, nëse duhet të ikësh nga kjo botë, duhet të ikësh. Nëse duhet të ndodhë, do të ndodhë”.