Për rreth njëzet vjet, imazhet satelitore të oqeaneve dhe liqeneve kanë treguar arna misterioze të qarta që shfaqen për një kohë të caktuar në ujë dhe origjina e të cilave nuk dihet.

Shikimet kanë ndodhur në shumë vende, në ujërat jashtë Bahamas, në Liqenet e Mëdha, në Gjirin Persik, në brigjet e Floridës dhe madje edhe në liqenin Kivu në Afrikën Qendrore.

Lulëzimi i fitoplanktonit dhe sedimenteve të ngritura nga rrymat ndonjëherë mund të turbullojnë ujërat e thella, por këto lloj njollash kanë karakteristika të ndryshme. Konturet janë të mprehta dhe ngjyra bruz e ujit është mjaft e pazakontë.

Mostrat e marra zbuluan se në njolla të qarta ka një përqendrim të lartë të grimcave të karbonatit të kalciumit me kokrriza të imta, por ende nuk dihet arsyeja e pranisë.

Shkencëtarët në Universitetin e Floridës analizuan mijëra imazhe satelitore të bankave Bahamiane, platforma karbonate të zhytura që përbëjnë pjesën më të madhe të arkipelagut. Imazhet u mblodhën nga sateliti Aqua i NASA-s midis 2003 dhe 2020.

Në një artikull të botuar në revistën Remote Sensing of Environment, bashkëautori dhe oqeanografi Chuanmin Hu theksoi sesi shfaqja e njollave të bardha është rritur masivisht. Me kalimin e viteve ajo ka shkuar nga një mesatare prej rreth 25 kilometra katrorë në 2003 në 300-350 kilometra katrorë në 2014 dhe 2015.

Megjithatë, shkencëtari nuk është në gjendje të shpjegojë pse. “Kemi vënë re marrëdhënie interesante midis kushteve mjedisore si pH, kripësia e ujit dhe sjellja e erërave dhe rrymave, por ende nuk jemi në gjendje të themi se cilat procese mekanike, kimike apo biologjike janë përgjegjëse për formimin e njollave”.

Studimi i imazheve zbuloi se njolla të lehta janë më të zakonshme në pranverë dhe vjeshtë, me një maksimum midis 2011 dhe 2012 dhe një minimum midis 2003 dhe 2008.

Teoritë rreth përqendrimeve të larta të karbonatit të kalciumit përfshijnë gjithashtu risuspensionin e sedimenteve në fundin e oqeanit nga rrymat detare ose rritjen e aktivitetit fitoplankton në një farë mënyre duke shkaktuar në një farë mënyre lirimin e sasive të mëdha të substancës.

Hulumtime të tjera kanë gjetur gjithashtu një rritje të pranisë së diatomeve Thalassiosira të cilat mund të jenë përgjegjëse për rritjen e karbonatit të kalciumit. Megjithatë, nevojiten studime të mëtejshme për të patur një shpjegim të qartë të fenomenit.