Australia është vendi i gjashtë më i madh në botë. Është afërsisht e njëjta madhësi me 48 shtetet e Shteteve të Bashkuara dhe 50% më e madhe se Evropa, por ka dendësinë më të ulët të popullsisë në botë: vetëm dy njerëz për kilometër katror.

Megjithatë, ajo që e karakterizon më së shumti janë padyshim gati 60,000 kilometrat e vijës bregdetare, duke përfshirë mbi 12,000 plazhe, më shumë se çdo vend tjetër në botë.

Mbi 85% e australianëve jetojnë brenda 50 kilometrave nga bregu, duke e bërë atë një pjesë integrale të stilit të tyre të jetesës. Mjafton të thuhet se nëse dikush do të donte të vizitonte çdo ditë një plazh tjetër, do të duheshin më shumë se 30 vjet (rreth 32) për të përfunduar “misionin”.

Emri Australia rrjedh nga latinishtja Terra Australis (“toka jugore”), një emër i përdorur për një kontinent hipotetik në hemisferën jugore që nga kohërat e lashta. Kur evropianët filluan për herë të parë të vizitonin dhe hartonin Australinë në shekullin e 17-të, emri Terra Australis u përdor natyrshëm për territoret e reja.