Ullared, një qytet i vogël modest në Suedinë jugore, është shtëpia e rreth 800 njerëzve, sipas regjistrimit të fundit të vendit. Nuk është vendi më i bukur për t’u vizituar në vendin skandinav, megjithatë mijëra njerëz nga e gjithë bota dynden në Ullared çdo ditë.

E gjitha falë Gekås Ullared, magazinë me famë botërore e themeluar në vitin 1963 nga sipërmarrësi Göran Karlsson, e cila aktualisht mban rekordin për dyqanin më të madh në botë me një sipërfaqe prej 376,735 metra katrorë. Ajo ka gjithsej 2000 punonjës dhe mund të strehojë deri në 5500 klientë njëkohësisht.

Duke mbuluar një zonë me madhësinë e pesë fushave të futbollit dhe duke shitur mbi 100,000 produkte në 25 departamente të ndryshme, Gekås Ullared nuk është vetëm dyqani më i madh në botë, por edhe atraksioni turistik më i njohur i Suedisë me një diferencë të madhe. Gekås, i quajtur sipas themeluesit të tij, është një motor i rëndësishëm ekonomik për të gjithë Suedinë.

Me rreth 5,000,000 vizitorë në vit, ai gjeneron të ardhura të konsiderueshme dhe konsiderohet si një nga atraksionet më të njohura në botë. Për të përfituar nga fluksi i vazhdueshëm i vizitorëve, shumë dyqane dhe biznese të tjera kanë hapur degë në zonë, duke nxitur më tej ekonominë vendase.

Për të marrë një ide mbi popullaritetin e Gekås Ullared, është mirë të dini se të shtunave, kur vendi është veçanërisht i mbushur me njerëz, njerëzit ndonjëherë qëndrojnë në radhë për qindra metra për orë të tëra dhe orë të tëra duke pritur që të lejohen.

Gjatë verës, rreth 3,000 vizitorë qëndrojnë gjatë natës në kompleksin e banesave të dyqanit, i cili përfshin motele, karvanë dhe kabina me dru. Menaxheri i dyqanit Jan Wallberg: “Gekås Ullared nuk është thjesht një dyqan, por është një destinacion udhëtimi. Ju vini këtu për përvojën e përgjithshme”.

Por të qenit dyqani më i madh në botë nuk mjafton për të tërhequr atë lloj turme përbindëshi që tërheq Gekås Ullared. Në fakt, është gjithashtu një nga më të lirat, me oferta që dyqanet e tjera nuk mund t’i kalojnë.

Wallberg shpjegoi: “Ne jemi më të lirët në treg për të gjitha produktet. Ne nuk kemi fushata, gjithçka është gjithmonë deri në dy të tretat më lirë se diku tjetër, gjatë gjithë vitit”. Gekås Ullared ka arritur statusin e kultit në Suedi.

Ka emisione reality televizive që ndjekin blerësit dhe punonjësit e dyqanit gjigant. Për më tepër, mbreti Carl Gustaf dhe mbretëresha Silvia e Suedisë e kanë vizituar atë dhe shumë kompani madje shkojnë aq larg sa t’u ofrojnë punonjësve të tyre fundjavat falas në Gekås si bonus.