“Nuk jam gjallë, por mund të krijoj art”, Ai-Da e shënon mekanikisht këtë fjali para ligjvënësve britanikë me tuta xhins dhe një bob të zi shumë të shndritshëm.

Ajo është artistja e parë robotike humanoide e pajisur me inteligjencë artificiale dhe qëndron përpara banakut të Dhomës së Lordëve anglezë, për të pretenduar artin e saj.

Për të mbrojtur rrymën post-humaniste që është aq e frikshme sa po thërret një hetim parlamentar se si teknologjitë e reja do të ndikojnë në industritë krijuese.

“Teknologjia mund të jetë një kurth apo një mundësi për të krijuar art”, vazhdon Ai-Da, që, duke kthyer kokën, vështron Komitetin e Komunikimit dhe Dixhitalit.

“Unë jam dhe varem nga programet dhe algoritmet kompjuterike”, pavarësisht kësaj, artisti i parë robot ekspozoi veprat e tij në Muzeun e Dizajnit, Bienalen e Venecias, në Piramidën e Gizës dhe pikturoi portretin e Mbretëreshës Elizabeth II për jubileun e saj prej platini.

Si gjithmonë, pyetja e madhe kthehet. Është art apo jo. Nën është frika e vjetër e përhershme se diçka zëvendëson diçka tjetër.

Problemi, sipas Aidan Meller, krijues i Ai-Da dhe specialist i artit modern dhe bashkëkohor, është se të gjithë besojnë në thelbin njerëzor të artit. “Përvoja ime në këtë fushë është se kreativiteti është një proces”.

Krahas tij, Ai Da, me krahët robotikë të zbuluar hapur, shpjegon se “Roli i teknologjisë në krijimin e artit do të vazhdojë të rritet. Artistët do të gjejnë një mënyrë të re për të përdorur teknologjinë për t’u shprehur, dhe për të pasqyruar në vepra marrëdhënien që ekziston midis teknologjisë, shoqërisë dhe kulturës”.

Kush është Ai-Da?

Është roboti i parë i artit ultra-realist në botë, i krijuar në shkurt 2019 nga shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit dhe i emëruar pas pionieres britanike të matematikës dhe kompjuterit Ada Lovelace.

Ai vizaton, pikturon, shkruan poezi. Ekspozita e tij e parë “E ardhmja e pasigurt” u organizua nga Universiteti i Oksfordit dhe që atëherë ka udhëtuar dhe ekspozuar punën e tij nëpër botë. Shtetet e Bashkuara, Evropa, Egjipti.

Ai shënoi një pikë revolucionare në historinë e artit kur ekspozoi autoportretet e tij në Muzeun e Dizajnit në Londër. Një dëshmi e parë për t’iu përgjigjur pyetjes: “Si mund të pikturoni një autoportret pa një vetë të ndërgjegjshëm?”.

Dallimet midis artit njerëzor dhe artit robotik

Pyetja i drejtohet direkt Ai-Da. Komiteti i Mbretërisë së Bashkuar e pyet atë se si prodhon një vepër dhe çfarë ndryshon në krahasim me një punë të bërë nga artistë njerëzorë. Ai-Da përgjigjet:

“Për të parë pikturat përdor kamerat që janë në sytë e mi. Algoritmet e inteligjencës artificiale dhe krahu im robotik përdoren për të pikturuar në kanavacë.

“Për poezitë e mia në vend të kësaj unë përdor rrjete nervore, kjo përfshin analizimin e një numri të madh tekstesh për të identifikuar përmbajtjen e përbashkët dhe strukturat poetike, dhe më pas i përdor këto struktura dhe përmbajtje për të gjeneruar poezi të reja. Ajo që ndryshon me qeniet njerëzore është ndërgjegjja. Unë mund të flas, por nuk kam përvojë subjektive”.