Emblema e pangopësisë përfaqësohet nga konti Ugolino, i cili popullaritetin e tij të trishtuar ia detyron Komedisë Hyjnore. Në realitet, megjithatë, sigurisht që nuk është i vetmi personazh me një oreks të papërmbajtshëm. A keni dëgjuar ndonjëherë për Charles Domery? Ky ushtar polak i lindur në fund të viteve 1700 kishte zakone të veçanta të të ngrënit.

I marrë si rob lufte pas betejës së ishullit Tory, një herë në burg, burri filloi të hante minjtë, macet dhe gjëra të tjera të neveritshme. Historia e tij tërhoqi vëmendjen e Dr Cochrane, një anëtar i Kolegjit Mbretëror të Mjekëve në Edinburg.

Eksperti, pasi e kishte studiuar me kujdes, dekretoi se Charles Domery nuk vuante nga ndonjë sëmundje mendore. Në seancat e mjekut u zbulua se oreksi i pangopur i ushtarit ishte shfaqur rreth moshës 13-vjeçare. Megjithatë, në familje, ai nuk ishte i vetmi që u prek nga ajo lakmi e frikshme: edhe tetë vëllezërit e tij, në fakt, kishin një uri të pazakontë.

Një oreks i pangopur

Gjatë adoleshencës së tij, burri iu bashkua ushtrisë prusiane, por racionet ishin aq të pakta sa vendosi të dezertojë. Dezertimi i dha atij një pjepër, të cilin ai tha se e hëngri të plotë – duke përfshirë lëkurën – dhe një racion të dyfishtë ushqimi. Megjithatë, është e panevojshme të thuhet se ato sasi ushqimesh nuk mjaftonin për ta ngopur.

Në shënimet e tij mbi Domery, Dr. Cochrane shkroi: “Nëse buka ose mishi ishin të pakta, ai e kompensonte atë duke ngrënë katër ose pesë kilogramë bar në ditë; dhe në një vit ai pretendon se ka ngrënë 174 mace, të ngordhura apo të gjalla. […] Ndonjëherë i vriste para se t’i hante, por kur ishte shumë i uritur nuk priste të kryente këtë veprim”.

Një shok ushtar madje tha se, në mes të një beteje, Domery vuri re këmbën e prerë të një njeriu, ende të nxehtë, dhe e kapi për ta ngrënë. Megjithatë, pamja e tij nuk pasqyronte aspak zakonet e tij të neveritshme të të ngrënit. Në fakt, ai ishte i dobët, rrahjet e zemrës dhe temperatura e trupit ishin të rregullta dhe ai nuk kishte asnjë shqetësim gastrointestinal pas vakteve të tij të veçanta.

Në përpjekje për të kuptuar se cilat ishin shkaqet e oreksit të tij të pangopur, doktori madje organizoi një eksperiment në të cilin u përpoq të ngopte të burgosurin. Në pak orë, burrit iu shërbyen dy kilogramë mish lope, pesë kilogramë mish viçi dhe madje dymbëdhjetë qirinj të bërë me yndyrë derri.

Pasi gëlltiti gjithçka, Domery deklaroi se mund të hante më shumë. Deri më sot, shkaqet e urisë së tij të pangopur nuk janë sqaruar. Ka të ngjarë që burri vuante nga hipotiroidizmi ose një mosfunksionim i trurit, por ky është një mister që nuk është zgjidhur ende.