Firma arkitekturore BIG ka projektuar një koncept për një qytet lundrues prej 10,000 banorësh që mund të ndihmojë popullatat e kërcënuara nga ngjarjet ekstreme të motit dhe rritja e nivelit të detit.

Themeluesi i BIG Bjarke Ingels zbuloi skemën dje në një tryezë të rrumbullakët mbi qytetet lundruese në selinë e Kombeve të Bashkuara në Nju Jork. I quajtur Oceanix City, koncepti përbëhet nga ishuj të gjallë të grumbulluar së bashku në grupe prej gjashtë për të formuar fshatra.

Këto grupime do të përsëriteshin më pas në shumëfisha të gjashtë për të formuar një fshat prej 12 hektarësh për 1,650 banorë, dhe më pas përsëri për të formuar një arkipelag shtëpi për 10,000 qytetarë.

Oceanix – një kompani që zhvillon mënyra të reja për të ndërtuar mbi ujë – porositi BIG për të zhvilluar konceptin, duke punuar me Qendrën për Inxhinierinë e Oqeanit dhe Oceanix të MIT. Skema u zbulua në Tryezën e Parë të Rrumbullakët të Nivelit të Lartë të OKB-së për Qytetet Lundruese të Qëndrueshme, të cilën Oceanix e bashkoi me MIT, Klubin e Eksploruesve dhe UN-Habitat, një degë e OKB-së e mandatuar për të punuar me zhvillimin e qytetit.

Oceanix City synon të sigurojë një mjedis të banueshëm, në det të hapur në rast të rritjes së nivelit të detit, i cili pritet të prekë 90 për qind të qyteteve bregdetare të botës deri në vitin 2050.

Secili prej moduleve do të ndërtohej në tokë dhe më pas do të tërhiqej në det, ku do të ankoroheshin në vend. Ishujt në miniaturë janë krijuar gjithashtu për t’i mbijetuar një stuhie të kategorisë pesë. Marrëveshjet do të ishin fleksibël në mënyrë që qytetet të mund të zhvendoseshin nëse nivelet e ujit do të uleshin shumë.

BIG synon që ndërtesat në majë të ndërtohen nga materiale “të rimbushshme” me burim lokal, si druri dhe bambu me rritje të shpejtë, të cilat ofrojnë gjithashtu “ngrohtësi dhe butësi në prekje”.

Një numër i burimeve të energjisë së rinovueshme, të tilla si turbinat e erës dhe ujit dhe panelet diellore janë përfshirë gjithashtu. Prodhimi i ushqimit dhe bujqësia do të integrohen dhe do të ndjekin një politikë për zero mbetje. “Çdo ishull ka 3000 metra katrorë bujqësi të jashtme që do të projektohen gjithashtu në mënyrë që të mund të shijohet si hapësirë ​​e lirë”, tha Ingels.

Strukturat që mbushin modulet do të jenë të nivelit të ulët – parashikohet të ngrihen nga katër deri në shtatë kate – në mënyrë që të mbajnë qendrën e gravitetit. Paraqitjet tregojnë se ndërtesat do të zvogëlohen drejt majës për të siguruar mbrojtje nga drita dhe gjithashtu hapësirë ​​shtesë në çati për panelet diellore.

Çdo mini-fshat do të përfshijë një kornizë komunitare për të jetuar, duke përfshirë banjat e ujit, tregjet, qendrat shpirtërore dhe kulturore, por BIG synon që Oceanix City të jetë i adaptueshëm për “çdo kulturë, çdo arkitekturë”.

Një përfitim tjetër i madh i qytetit lundrues, sipas bashkëthemeluesit të Oceanix, Marc Collins Chen, është se ai është një shembull i një zhvillimi të përballueshëm, i cili mund të ofrojë një zgjidhje për shoqëritë e zhvendosura.

“Është qëllimi ynë të sigurohemi që qytetet lundruese të qëndrueshme të jenë të përballueshme dhe të disponueshme për të gjitha zonat bregdetare në nevojë,” tha Chen. “Ato nuk duhet të bëhen privilegj i të pasurve”.

Oceanix City synohet të zhvillohet në zonat sub-tropikale dhe tropikale që janë më të rrezikuara nga përmbytjet fillimisht, por së shpejti mund të ofrojnë një mjedis jetese më tërheqës. “Ideja që po paraqesim këtu nuk është se të gjithë do të jetojmë në det në të ardhmen”, tha Ingels. “Nuk do të jetë botë ujore.”

“Kjo është thjesht një formë tjetër e habitatit njerëzor që mund të jetë një farë, që në thelb mund të rritet me suksesin e saj pasi rezulton të jetë e dëshirueshme nga pikëpamja sociale dhe mjedisore të zgjedhësh këtë mënyrë jetese,” vazhdoi ai. Chen zbuloi se ekipi do të ecë përpara me prodhimin e një prototipi të skemës, me ambicie për ta nisur atë në East River të Nju Jorkut.

Oceanix City është pjesë e një rritje të interesit për qytetet lundruese, të zhvilluara në përgjigje të rritjes së nivelit të detit. Shembuj të projekteve përfshijnë kolonitë e shtëpive lundruese përgjatë lumit IJ të Amsterdamit dhe një shtëpi amfibe në MB.

Një numër qytetesh amerikane po eksplorojnë mënyra të tjera për të forcuar brigjet e tyre të cenueshme. Bostoni dhe Majemi po ndërmarrin hapa për të trajtuar përmbytjet, ndërsa San Francisko dhe Zona e Gjirit zbuluan një konkurs projektimi që kërkon mënyra për të mbrojtur zonat bregdetare nga rritja e nivelit të detit, si dhe nga tërmetet.