Kërkimet janë të hapura për një rojtar të ri fari në Malësitë Skoceze dhe kandidatit të suksesshëm do t’i duhet të punojë vetëm 184 orë në vit.

Northern Lighthouse Board po publikon punën që do të shihte teknikun të kryente kontrolle mujore në faret e automatizuar në Cape Wrath dhe Stoer Head në Sutherland. Kujdestari aktual e cilëson si një punë ëndrrash, e cila jep 2300 euro në vit.

Përshkrimi i punës shpjegon se kujdestari i ri “do të marrë trajnim nga tekniku i lartë, si dhe trajnim për shëndetin dhe sigurinë dhe trajnim për mbijetesën personale për hyrjen në varkë”.

Shtohet se kandidatët duhet të jenë “fizikisht të aftë” dhe “do të udhëtojnë me varkë në ushtrimin e detyrës”.

Vende të tilla përgjithësisht bëhen të disponueshme vetëm çdo pesë deri në dhjetë vjet. Personi që mbante më parë këtë detyrë doli në pension disa vite më parë dhe i mbulohej puna në mënyrë të përkohshme.

Barry Miller, 74 vjeç, mbulon shtatë fare të tjerë në Skocinë perëndimore. Ai i tha Sun: “Ishte afër një pune ëndrrash. Dëgjo të gjitha llojet e ulërimave dhe britmave nga era.

“Është shumë mbresëlënëse. Njerëzit mendojnë se fenerët tani po punojnë vetë, por ne duhet të bëjmë kontrolle të ndryshme për t’u siguruar që gjithçka po funksionon siç duhet”.

Faret sinjalizojnë brigje të rrezikshme, brigje të rrezikshme, shkëmbinj, shkëmbinj dhe hyrje të sigurta në porte. Ato gjithashtu ndihmojnë në navigimin ajror.

Përdorimi i tyre është ulur me kalimin e viteve për shkak të sistemeve të sofistikuara dhe efektive të navigimit elektronik. Në një kohë, rojtarët mbanin dritën me llambat e vajit dhe mekanizma me orë.

Mbajtësi i parë i fareve të regjistruar ishte William Knott në 1730. Bordi i Farave Veriore është autoriteti i përgjithshëm i farit për Skocinë dhe Ishullin Man. Është një organ publik jo-departamental përgjegjës për ndihmën e lundrimit detar rreth zonave bregdetare.