Me rastin e Ditës Botërore të Popullsisë, OKB-ja njoftoi me një raport se popullsia e botës do të arrijë tetë miliardë më 15 nëntor.

Ka shumë arsye, duke përfshirë përparimet në shëndetësi që kanë zgjatur jetëgjatësinë, kanë reduktuar vdekshmërinë e nënave dhe foshnjave dhe kanë çuar në zhvillimin e vaksinave në kohë rekord. Raporti thotë se India do të kalojë Kinën si vendi më i populluar në botë në vitin 2023.

Arritja e kësaj shifre “është një kujtesë e përgjegjësisë sonë të përbashkët për t’u kujdesur për planetin tonë dhe një kohë për të reflektuar se ku ne ende dështojmë të përmbushim angazhimet tona të ndërsjella”, tha Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres.

Rritja më e madhe në 8 vende

Parashikimi i Departamentit të Kombeve të Bashkuara për Çështjet Ekonomike dhe Sociale thotë se popullsia e botës po rritet me ritmin më të ngadaltë që nga viti 1950.

Pritet të arrijë në 8.5 miliardë në 2030 dhe 9.7 miliardë në 2050, duke arritur kulmin rreth 10.4 miliardë njerëz në 2080-ën  përpara se të stabilizohej në atë nivel deri në vitin 2100.

Ndërsa një rënie e mprehtë e nivelit të lindjeve vërehet në disa vende në zhvillim, më shumë se gjysma e rritjes së parashikuar të popullsisë botërore në dekadat e ardhshme do të përqendrohet në tetë vende: Republika Demokratike e Kongos, Egjipti, Etiopia, India, Nigeria, Pakistani, Filipinet dhe Tanzania.