Ka nisur sërish alarmi i Covid. Rreziku vazhdon të jetë shumë më i madh për ata që nuk janë vaksinuar, për të moshuarit, për pacientët e dobët, për gratë dhe fëmijët, por virusi është rikthyer duke prekur të gjithë. Numri i infeksioneve është në rritje, në fakt, edhe tek të vaksinuarit.

Sa ngjitës është Omicron 5? “Ne ishim tashmë në alarm për një rritje të infeksioneve në vjeshtë, por prania e këtij varianti të ri Omicron 5 na befasoi”, shpjegon prof. Fabrizio Pregliasco, Drejtor Shëndetësor i Institutit Ortopedik IRCCS Galeazzi dhe Profesor i Asociuar i Higjienës së Përgjithshme dhe të Aplikuar në Universitetin e Milanos.

Ky virus ka një ngjitës ekstrem, edhe më të lartë se ai i fruthit dhe lisë së dhenve, me një R0 që luhatet midis 15 dhe 17: vetëm mendoni se varianti Wuhan kishte një R0 2.5, ndërsa Delta 7.

“Këto vlera përfaqësojnë numrin mesatar të rasteve dytësore në krahasim me një rast indeks, pra vlera që e bëjnë atë shumë më të frikshëm “: kjo do të thotë që një person mund të infektojë 15 ose 17 të tjerë.

Fillimi i këtij varianti, pak më dashamirës, ​​por jo shumë – “gabim për ta konsideruar si një grip të thjeshtë” – është një virus i përshtatur që riprodhohet në rrugët e sipërme të frymëmarrjes, duke u zhvilluar më pas në ftohje, dhimbje koke dhe madje disa raste dizenterie. por me rezultate më të ulëta të sëmundjes.

Kjo për shkak se shumica e popullsisë u vaksinua ose u sëmur ose u vaksinua dhe u sëmur dhe u shërua. “Pra, një sfond i përgjigjeve imune që, më shpesh, nuk kanë parandaluar infeksionin, por kanë siguruar një ecuri më banale”.

5 simptomat më të zakonshme të raportuara të Omicron, të publikuara në një raport të CDC: kollë, lodhje, kongjestion i hundës/ftohje, një hundë që rrjedh, dhimbje koke. Por, cfarë do të ndodhë në korrik? Lajmi i mirë, pra, është se sipas disa parashikimeve, vala e re e Covid i mund të mbarojë shpejt, duke lënë pas pak dëme (disa raste të rënda). V

ala e re e shtyrë sot edhe nga varianti Omicron 5 do të mbarojë për 2-3 javë. Numrat e buletinit tregojnë “asgjë për t’u shqetësuar”.  Natyrisht, deri ne vjeshte do te jete nje lehtesin i madh, me pas gjerat mund te ndryshojne per mire ose per keq…