Historia që po ju tregojmë sot vjen nga klinika Steere House për të moshuarit me sëmundje te renda në Providence (Rhode Island, Shtetet e Bashkuara). Protagoniste është Oscar, një mace e bukur bardhë, e lindur dhe e rritur në klinikë.

Historia e Oscarit është hedhur në titujt kryesorë për atmosferën e magjisë që rrethon figurën e kësaj mace të mrekullueshme. Në të vërtetë, duket se macja është në gjendje të parashikojë vdekjen.

Që kur ishte vetëm 6 muajsh ajo ka filluar të endet nëpër departamentin e rehabilitimit ku trajtohen pacientët me Alzheimer, Parkinson dhe sëmundje të tjera degjenerative. Stafi mjekësor vuri re se macja bënte një xhiro të përditshme nëpër korridoret dhe dhomat e pacientëve, ashtu si mjekët dhe infermierët.

Ndryshe nga ata, megjithatë, Oscar ka një fuqi të veçantë: ai kërcen dhe struket në shtratin e një pacienti që do të largohet nga kjo jete pas disa orësh. Gjatë viteve, stafi i spitalit ka analizuar sjelljen e maces dhe çdo herë është verifikuar ajo që është thënë.

Duket sikur Oscar tashmë e dinte se kush do të vdiste dhe donte t’ia bënte të qartë mjekëve dhe infermierëve, të cilët paralajmëruan menjëherë familjarët e pacientit të “zgjedhur” që ta lejonin të thoshte lamtumirë për herë të fundit.

“Ai nuk bën kurrë gabime. Ashtu si një psikik, duket se është në gjendje të tregojë kur një pacient është afër vdekjes” shpjegon Dr. David Dosa për New England Journal of Medicine. “Shumë të afërm gjejnë ngushëllim në këtë. Ata janë të lumtur nëse macja bën shoqëri me të dashurit e tyre”.

Dhe shton: “Duket se Oscar e merr shumë seriozisht punën e tij. Gjithashtu sepse zakonisht mban distancë nga njerëzit. Ai nuk është një racë që është shumë e afërt me njerëzit”. Ndryshe nga sa mund të mendohet, Oscar është i popullarizuar nga të gjithë; ai nuk shihet si një sjellës i dënimit, por më tepër si një engjëll që shoqëron pacientët në udhëtimin e tyre të fundit.

Deri më tani, nuk është gjetur asnjë shpjegim për aftësinë e pazakontë të maces. “Këto janë gjëra të vështira për t’u studiuar. Unë mendoj se qentë dhe macet ndoshta mund të ndiejnë gjëra që ne nuk mund t’i dëgjojmë, “tha Thomas Graves, një ekspert i maces dhe koordinator i Kolegjit të Universitetit të Illinois. Oscar ka marrë publikisht edhe një medalje të vogël për “ndihmën e tij të dhembshur ndaj të burgosurve”.