Një nga pranitë më të bezdisshme në mbrëmjet e verës të kaluara jashtë, ndoshta pas ditëve në të cilat temperaturat kanë qenë përvëluese, është ajo e mushkonjave.

Në fakt, nuk ka zhurmë më të bezdisshme se zhurma e tyre që mund të shkatërrojë edhe net të tëra, duke e bërë të vështirë edhe të biesh në gjumë. Për të mos përmendur kruajtjen që shkaktojnë pickimet e tyre, duke irrituar lëkurën…

Epo, ka një lajm të mirë që vjen nga hulumtimi i kryer si pjesë e një doktorature në Universitetin e Pavias. Së shpejti do të mund t’i themi lamtumirë pickimit të mushkonjave vetëm me një tabletë.

Sipas asaj që raporton Il Messaggero, në fakt, një studiues 27-vjeçar duket se ka zbuluar se si t’i bëjë të padëmshme këto insekte të lodhshme, veçanërisht duke shmangur disa nga sëmundjet më të rrezikshme, që mund të vijnë nga pickimet e tyre.

Këto janë, për shembull, malaria, ethet e Nilit dhe dengue, ende përgjegjëse për mijëra vdekje në disa rajone të tokës sot.

Studimi zgjati rreth katër vjet dhe nxori në dritë arsyet pse mushkonjat arrijnë të kafshojnë njerëzit dhe mënyrat se si ato veprojnë.

Në veçanti, studiuesit hetuan strukturën e proteinave që ndërhyjnë kur insektet ulen në lëkurë. Në fakt, të kombinuara me pështymën e mushkonjave, këto e shndërrojnë buzën e saj në një armë me të cilën sulmojnë lëkurën duke shpuar shtresat e sipërme.

Prej këtu ka ardhur zbulimi: ndërhyrja në mënyrë të synuar në proteinën përgjegjëse në thelb bën të mundur që të bëhen të padëmshme mushkonjat pasi mekanizmi i ngurtësimit bllokohet para pickimit.

Mushkonja, në fakt, nuk ka thumb dhe është buza e ngurtësuar ajo që thumbon lëkurën falë ndërveprimit me proteinat e mësipërme.

Pasi të kapet proteina specifike e përfshirë dhe, nga ana tjetër, receptorin tek insekti, është e mundur të thyhet mekanizmi dhe kështu të parandalohen mushkonjat që të jenë në gjendje të na kapin.

Një revolucion autentik që do të bënte të mundur shmangien e shumë infeksioneve dhe që sigurisht do ta bënte më të mirë jetën tonë të përditshme.