Përvojat afër vdekjes, të atyre që thonë se kanë parë dritën e bardhë dhe janë kthyer nga jeta e përtejme, i lexojmë praktikisht çdo ditë. Ndër dëshmitë e fundit, ajo e Kevin Hill ka intriguar veçanërisht shkencëtarët. Quhen NDE (nga anglishtja Near Death Experience, “experiences near death”) dhe misteri që i rrethon është bërë objekt studimi nga ekspertët.

Kevin Hill di një ose dy gjëra për dritën e bardhë në fund të tunelit dhe përvojat afër vdekjes. Ai u diagnostikua me një anomali të valvulës së zemrës dhe për këtë iu nënshtrua një operacioni në janar 2022.

Megjithatë, menjëherë pas operacionit, ai u sëmur nga kalcifilaksia, një patologji mjaft e rrallë që shkakton kalcifikim sistemik të arterieve dhe çon në ishemi dhe nekrozë të lokalizuar të indit dhjamor ose lëkurës.

Ai humbet mjaftueshëm gjak për të kaluar në arrest kardiak për disa minuta. Mjekët e quajnë atë teknikisht të vdekur, por për fat CPR funksionon dhe Kevin Hill arrin të shërohet.

Ajo që i intrigon shkencëtarët është ajo që ai thotë pasi u ‘kthye’ nga jeta e përtejme. “E dija që kisha vdekur. U ndava nga trupi im. Isha i vetëdijshëm për atë që po ndodhte, por ndjeva kaq shumë paqe. Shkova të flija dhe u zgjova i gjallë”, tregon Kejvina.

Rasti i Kevin Hill nuk është e vetmja përvojë afër vdekjes. Ka disa njerëz që betohen se panë një dritë të bardhë, se ndjenë një qetësi të pa ndjerë më parë dhe se e kuptuan se ishin afër momentit të pakthimit, vetëm për të kuptuar se nuk ishte koha e tyre.

Ndër përvojat më magjepsëse dhe misterioze afër vdekjes, është sigurisht ajo e pionierit të famshëm të psikanalizës. Pra, që në vitin 1961 dëgjojmë për NDE-të. Psikanalisti, pas një aksidenti që e çoi në një periudhë kome, tregon për “një shkëlqim të tillë të papërshkrueshëm që imagjinata dhe ndjeshmëria jonë nuk mund ta konceptonte as përafërsisht”.

Një tjetër shkencëtare që zbulon përvojën e saj në skajin e jetës së përtejme është dentistja Gloria Polo. Jemi në vitin 1995 dhe e godet rrufeja teksa shkon në universitet në shoqërinë e kushëririt dhe të shoqit. E para vdes menjëherë, por ajo kalon në arrest kardiak.

Relief punon dhe doktoresha mund të dëshmojë se ajo pa një tunel të ndritshëm, në fund të të cilit kishte një kopsht. Polo siguron se ai e pa kushërirën e tij të hynte në këtë vend të paqes ndërsa ajo u kthye. Një eksperiencë të ngjashme por të ndryshme ai e jeton sërish gjatë operacionit për heqjen e indeve të dëmtuara nga aksidenti, por në atë rast e gjen veten në një vend të errët me krijesa të frikshme.

Akoma më interesante për shkencëtarët që studiojnë rastet e NDE është ajo e Daniele Natale. Vdiq pas një operacioni në shpretkë, madje u shërua tre orë pas shpalljes së vdekjes.

Ka të ngjarë që misteri rreth këtyre rasteve nuk do të eliminohet kurrë plotësisht. Megjithatë, studiuesit vazhdojnë të pyesin. Ndër hipotezat më të akredituara, NDE-të do të ndodhnin për shkak të një ndryshimi në rrjedhën e gjakut në tru. Është një reagim i trupit i regjistruar gjatë arrestimeve kardiake, traumave të topitura ose ngjarjeve që shkaktojnë një goditje të fortë në trup.

Aktiviteti elektrik i trurit, në fakt, nëse nuk merr mjaftueshëm gjak dhe oksigjen, ‘fiket’. Ekspertët e quajnë atë “përvojë të vetëdijshme perceptuese”. Ato janë ndjesi fizike që çojnë në një lloj udhëtimi përmes një drite të bardhë përpara vdekjes. Ne flasim për halucinacione, perceptim të kohës joreale, mendime frenetike dhe përvoja jashtë trupit.

Rreth këtyre ngjarjeve ka shumë pikëpyetje, por e sigurt është se shkenca nuk do të ndalet dhe do të vazhdojë të analizojë të dhënat e mbledhura përmes dëshmive të atyre që e gjejnë veten një hap larg vdekjes, por më pas arrijnë të kthehen pas.