A e dini se nuk ka rregulla të forta dhe të shpejta që garantojnë një jetëgjatësi të caktuar? Ka disa hipoteza që qarkullojnë dhe që kanë të bëjnë gjithmonë me të njëjtët faktorë stresi, ushqimin, stilin e jetesës dhe pastërtinë për mirë apo për keq…

Të gjitha çështjet dhe situatat që, natyrisht, duhet të kombinohen në një mënyrë të virtytshme për të siguruar që jetëgjatësia jonë të rritet ndjeshëm. Epo, një ide e re vjen nga Kina nga studimi i mbi 270 personave që kanë mbushur dhe tejkaluar moshën 100 vjeç. Një detaj që ka të bëjë kryesisht me higjienën orale.

Në thelb, sipas një studimi të Universitetit Mjekësor Kinez Zhejiang, për të arritur një moshë treshifrore duhet t’i kushtojmë vëmendje të veçantë dhëmbëve tanë, duke zhvilluar zakonin e mirë për të siguruar mirëqenien e tyre në baza ditore.

Kjo është e mundur edhe me një dietë të pasur dhe të larmishme, në të cilën rritet marrja e frutave dhe drithërave dhe reduktohet ajo e mishit të kuq dhe yndyrës.

Por mbi të gjitha, duhet të kufizojmë alkoolin, të mos pimë duhan dhe të përpiqemi të qëndrojmë të qetë sa më shumë që të jetë e mundur, ndoshta me ndihmën e meditimit.

Prandaj është e rëndësishme që gjithmonë të lani dhëmbët në mënyrë korrekte, pra gjithmonë vertikalisht nga mishi i dhëmbëve te dhëmbi dhe veçanërisht dy ose tre herë në ditë.

Përveç kësaj, 2-3 dhëmbë duhet të lahen me kujdes në të njëjtën kohë, duke përsëritur lëvizjen të paktën 5 herë. Një teknikë e mirë larjeje – e vërtetuar edhe nga studime të tjera – kufizon dëmtimin e smaltit të dhëmbëve dhe mbron zgavrën e gojës nga patologji të tjera më serioze.

Kombinimi i furçës së dhëmbëve me përdorimin rutinë të fillit dentar dhe shpëlarjes së gojës gjithashtu përmirëson më tej përfitimet e këtij gjesti të përditshëm. Një seri këshillash, këto, që mund t’ju lejojë të arrini moshën njëqind dhe ndoshta edhe ta kaloni atë. Sido që të jetë, këto janë zakone të mira për shëndetin tonë. Trupi ynë do të na falënderojë gjithsesi (dhe efektet padyshim që do të shihen).