Nuk ka gjasa që roverët Curiosity dhe Perseverance të NASA-s të jenë në gjendje të gjejnë prova të ekzistencës së jetës së kaluar në Mars, pavarësisht se kanë mbërritur në “Planetin e Kuq” me këtë qëllim të virtytshëm dhe pionier.

Arsyeja është se ata mund të gërmojnë në regolitin marsian vetëm për disa centimetra të thellë, ndërsa gjurmët biologjike të kësaj jete potenciale të lashtë mund të jenë të pranishme vetëm nën 2 metra.

Studiuesit kanë zbuluar se aminoacidet shkatërrohen nga rrezatimi kozmik me një shpejtësi shumë më të shpejtë sesa besohej më parë.

Nëse jeta do të kishte qenë vërtet e pranishme, gjurmët e saj nuk do të kishin mbijetuar për miliarda vjet nën bombardimet intensive të rrezatimeve të tilla, nëse nuk do të mbroheshin saktësisht nën një shtresë të trashë të tokës marsiane.

Një ekip kërkimor amerikan i udhëhequr nga shkencëtarët nga Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard e NASA-s në Greenbelt, Maryland, përcaktoi se çdo gjurmë e jetës marsiane mund të gjendej vetëm nën 2 metra.

Studiuesit e koordinuar nga fizikani Alexander Pavlov arritën në përfundimet e tyre pasi kryen një sërë eksperimentesh për të verifikuar degradimin e aminoacideve, “blloqet ndërtuese të jetës”.

Megjithëse ato mund të formohen edhe përmes proceseve jo-biologjike, gjetja e këtyre përbërjeve në Mars mund të nënkuptojë vërtet gjetjen e dëshmive të jetës së lashtë, duke qenë elementet bazë të proteinave në Tokë.

Por aminoacidet, siç tregohet, shpërbëhen lehtësisht dhe shumë shpejt. Disa studime kanë treguar se Marsi dikur kishte lumenj, liqene dhe oqeane të tëra, ku ndoshta ishte jeta.

Por miliarda vjet më parë Planeti i Kuq humbi fushën e tij magnetike dhe vetëm një atmosferë shumë e zbehtë mbijetoi, kështu që bombardohet vazhdimisht nga rrezatimi shumë i fortë kozmik, që vjen nga supernova, shpërthime diellore dhe ngjarje të tjera astronomike.

Për krahasim, në Tokën e mbrojtur mirë çdo vit një person merr 0.33 milisivert rrezatim kozmik, por në Planetin e Kuq në të njëjtën hapësirë ​​kohore ata do të mbingarkoheshin me 250 milisivert.

Është një nga arsyet pse një mision në Mars konsiderohet shumë i rrezikshëm (rrezatimi shkakton kancer), por është edhe arsyeja pse planeti tani është një shkretëtirë e madhe, e thatë dhe e akullt.

Profesor Pavlov dhe kolegët testuan rezistencën e aminoacideve ndaj këtyre rrezatimeve (gjatë një periudhe të simuluar prej 80 milionë vjetësh) duke i përzier ato me elementë të ndryshëm që gjenden në regolitin marsian, si silicë e hidratuar, silicë dhe perklorate.

Mostrat u mbyllën në një enë për të simuluar atmosferën marsiane dhe u bombarduan me rrezatim gama për të verifikuar degradimin e tij (radiolizë).

Studiuesit zbuluan se aminoacidet shpërbëhen shumë më shpejt sesa mund të pritej. “Gjetjet tona sugjerojnë se aminoacidet po shkatërrohen nga rrezet kozmike në shkëmbinjtë sipërfaqësor dhe regolitin e Marsit me shpejtësi shumë më të shpejta sesa mendohej më parë,” tha Pavlov në një njoftim për shtyp.

“Misionet aktuale të roverit në Mars shkojnë deri në rreth dy inç (rreth pesë centimetra). Në ato thellësi, do të duheshin vetëm 20 milionë vjet për të shkatërruar plotësisht aminoacidet. Shtimi i perklorateve dhe ujit rrit më tej shkallën e shkatërrimit e aminoacideve”, shtoi shkencëtari.

Meqenëse besohet se Marsi kishte ujë dhe kushte të ngjashme me ato të Tokës miliarda vjet më parë, nëse do të kishte ndonjëherë jetë, sigurisht që nuk do ta gjenim brenda 5 centimetrave, pikërisht sepse gjurmët do të ishin fshirë në “vetëm” 20 milion vjet.

Për këtë është e nevojshme të gërmoni më thellë, deri në 2 metra, por roverët aktualisht në Planetin e Kuq nuk e kanë këtë aftësi. Ndoshta do të duhet të presim një mision tjetër robotik apo edhe ardhjen e njeriut për të zbuluar nëse Planeti i Kuq ishte i banuar vërtet në të kaluarën (por në liqenet nëntokësore besohet se jeta mund të ekzistojë ende sot).

Detajet e hulumtimit “Degradimi i shpejtë radiolitik i aminoacideve në nënsipërfaqen e cekët të Marsit: Implikimet për kërkimin e jetës së zhdukur” janë publikuar në revistën shkencore Astrobiology.