Ngrini dorën nëse, kur ndiheni të demoralizuar, përfitoni nga dëgjimi i këngës suaj të preferuar. Nuk është një fenomen i izoluar: muzika, në fakt, ka veti të jashtëzakonshme terapeutike.

Jo vetëm kaq: shkenca ka treguar se, duke vepruar në zonat më primitive të trurit, është në gjendje të zgjidhë probleme të shumta. Gati për të zbuluar pesë më kuriozët?

E para ka të bëjë me ankthin e performancës: muzika mund të ndikojë në performancën tonë sportive deri në atë pikë sa të dekretojë suksesin e saj. Studime të shumta e kanë vërtetuar këtë.

Studiuesit kanë zbuluar se muzika ndihmon përqendrimin para një gare, rrit qëndrueshmërinë fizike me 15% dhe ka një efekt të vërtetë dopingu, duke përmirësuar performancën sportive deri në 20%.

Një aftësi tjetër e pabesueshme e muzikës do të ishte nxitja e rritjes së bimëve. Sado mahnitëse që mund të duket, shkencëtarët kanë bërë një eksperiment kurioz që e ka vërtetuar atë.

Pas instalimit të altoparlantëve në një fushë ku ishin mbjellë dy lloje identike bimësh, u luajt muzika rock me ato të mbjella në një copë tokë; për të tjerët, në vend të kësaj, muzikë lounge.

Studimi zbuloi se bimët preferojnë zhanrin e fundit të muzikës. Në fakt, jo vetëm që janë bërë më të gjelbër dhe më të harlisur, por kanë arritur edhe te burimi i zërit.

Një tjetër hulumtim shumë interesant ka treguar se muzika rezulton të jetë një aleat i vlefshëm në trajtimin e pacientëve që vuajnë nga sëmundje neurodegjenerative dhe dëmtime të trurit.

Në fakt, përmirëson humorin e mirë dhe mund të kontribuojë në rikuperimin e funksioneve gjuhësore dhe motorike. Për të parandaluar humbjen fiziologjike të dëgjimit për shkak të plakjes, mund të jetë e dobishme të dëgjoni muzikë.

Një eksperiment që përfshinte 163 njerëz, gjysma e të cilëve ishin muzikantë profesionistë, zbuloi se muzikantët 70-vjeçarë kishin të njëjtën aftësi për të dalluar tingujt në një mjedis të zhurmshëm si jo-muzikantët në të 50-at e tyre.

Së fundi, aftësia e jashtëzakonshme e pabesueshme e muzikës ka të bëjë me fuqinë për të ndryshuar shijet. Epo, po: ky efekt kondicionimi është në gjendje të na bëjë të perceptojmë në një mënyrë tjetër atë që hamë ose pimë.

Edhe vera e kuqe më e varfër, kur pihet me muzikë të thellë dhe të ngrohtë në sfond, mund të ndihet 60% më e mirë. E njëjta gjë vlen edhe për verën e bardhë: një këngë gazmore dhe ritmike do ta bëjë atë të duket më e gazuar dhe me fruta.