Një peshk gjigant prej 300 kg u kap në Kamboxhia dhe shkencëtarët thonë se është peshku më i madh i regjistruar i ujërave të ëmbla në botë. Peshku, i kapur më 13 qershorin e kaluar, ishte i matur gati katër metra nga hunda në bisht dhe peshonte pak më pak se 300 kg.

I pari që dha lajmin është projekti “Mrekullitë e Mekong: Një Fondacion për Zhvillim të Qëndrueshëm dhe Qëndrueshmëri”, i cili studion biodiversitetin, klimën dhe hidrologjinë e pellgut të lumit Mekong, ndërton bashkëpunime midis organizatave që punojnë për një të ardhme të qëndrueshme për rajonin. dhe zhvillon projekte edukimi dhe komunikimi për të rritur ndërgjegjësimin për vlerën e një lumi të shëndetshëm.

Majdanozi është një peshk kërcor njësoj si peshkaqenët, por i rendit të raiformëve që, siç thotë vetë termi, përfshin të gjitha ato specie të ngjashme me rrezet e gjinisë Raja, prandaj kafshët që shpesh kanë një trup të rrafshuar me krahë të mëdhenj gjoksorë të ngjashëm. tek e krahëve.

Sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), statusi i ruajtjes së këtij peshku është i cenueshëm, një kategori e veçantë që do të thotë se një specie kërcënohet me zhdukje nëse nuk përmirësohen rrethanat që rrezikojnë jetën e tij. mbijetesa dhe riprodhimi, të cilat majdanozi është kryesisht i peshkimit për prodhimin e vajit të mëlçisë dhe ushqimit të kafshëve.

Stingray 300 kg u kap nga një peshkatar vendas në jug të Stung Treng në verilindje të Kamboxhias, i cili njoftoi menjëherë projektin Wonders of Mekong. Përveç kontrollit të madhësisë së kafshës, ata instaluan një radiomarrës në “gjigantin 300 kg” dhe e gjithë kjo u bë e mundur falë bashkëpunimit të ngushtë me administratën kamboxhiane.

Së bashku ata krijuan një rrjet peshkatarësh të cilët ranë dakord të raportonin të gjitha shikimet e peshqve të rrezikuar, duke siguruar jo vetëm një grup njerëzish që monitorojnë në mënyrë aktive lumin, por edhe duke mobilizuar popullsinë lokale, duke i bërë të vetëdijshëm për rëndësinë e ruajtjes së lumit. speciet që e banojnë atë.

Falë të dhënave të mbledhura nga pajisja e instaluar në gjigant, shkencëtarët do të mund të mësojnë më shumë për lëvizjen dhe sjelljen e majdanozit dhe kush e di se në të ardhmen ato mund të mos jenë të dobishme për të shpëtuar nga zhdukja këto kafshë të mrekullueshme.