Pikturat me bojë vaji të mjeshtërve të Rilindjes përmbanin edhe një përbërës ushqimor. Leonardo Da Vinci, Sandro Botticelli dhe artistë të tjerë eksperimentuan me një teknikë të re duke përzier pigmente me të verdhën e vezës.

Një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Departamenti i Kimisë dhe Kimisë Industriale të Universitetit të Pizës, në bashkëpunim me Institutin Doerner të Mynihut dhe Institutin e Inxhinierisë së Procesit Mekanik në Institutin e Teknologjisë Karlsruhe në Gjermani, ka analizuar vetitë e lidhësve të proteinave në pikturën e Rilindjes. Njohja e ngjyrave të përdorura nga artistët e së kaluarës ju lejon të përmirësoni teknikat e ruajtjes për veprat e çmuara të artit.

Nëse para Rilindjes tashmë ishte konstatuar prania e mbetjeve të proteinave në piktura, studimi tregon se duke filluar nga shek. shtimi i të verdhës së vezës u bë i qëllimshëm.

Proteinat janë gjetur në bojërat e vajit të përdorura jo vetëm në veprat e Botticelli dhe Leonardo, por edhe në artistët e Evropës veriore si Dürer, Vermeer, Rembrant dhe shumë të tjerë. Studiuesit kanë gjetur gjurmë të lyerjes së vezëve në Vajtimin mbi Krishtin e Vdekur të Sandro Botticelli-t.

Megjithatë, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se në cilat piktura dhe në çfarë sasie janë përdorur aditivët me vezë, nëse kufizohet në disa ngjyra ose në disa pjesë të kanavacës, për shkak të mostrave shumë të vogla të marra nga punimet për të shmangur gjithashtu ndërhyrjet invazive.

Megjithatë lidhësit e ushqimit janë identifikuar në periudha dhe vende të ndryshme dhe nuk do të kufizoheshin në pigmente të vetme ose shtresa specifike. Studiuesit riprodhuan gjithashtu ngjyrat e lashta në laborator për të studiuar vetitë dhe ndryshimet e tyre me kalimin e kohës, duke krahasuar brumërat me dhe pa lidhës proteinash.

Lidhur me pikturat me vaj, e verdha “vepron si një antioksidant duke ngadalësuar fillimin e degradimit piktural” ndaj të cilit ngjyra është e ekspozuar natyrshëm. “Ka pak burime të shkruara për këtë temë dhe asnjë punë shkencore nuk është bërë më parë,” shpjegoi autorja e studimit Ophélie Ranquet.

“Rezultatet tona tregojnë se edhe me një sasi shumë të vogël të verdhë veze mund të arrihet një ndryshim i jashtëzakonshëm i vetive në bojë vaji, duke treguar se do të ishte e dobishme për artistët.”

Në studim, studiuesit zbuluan se proteinat e vezëve parandalonin që ngjyra të thithte ujin në mjedise me lagështi. Kur ngjyra u tha, ato ndihmuan në parandalimin e zverdhjes dhe formimin e çarjeve dhe rrudhave.

Problemi i çarjeve ndihej shumë në atë kohë: një shembull është piktura “The Madonna del Carnation” e Leonardos, ku papërsosmëritë janë qartë të dukshme në fytyrat e Marisë dhe fëmijës. Vepra ishte krijuar në një periudhë në të cilën artisti ende nuk e kishte zhvilluar mirë teknikën e re piktoreske.