Veshjet e hapësirës janë bërë me një studim të kujdesshëm të çdo detaji, për të përmbushur nevojat e shumta të astronautëve. Nuk është rastësi që ngjyrat e ndryshme janë zgjedhur gjithashtu jo në bazë të shijes së stilistëve, por për arsye shumë specifike dhe tërësisht funksionale për misionet.

Kostumet EVA janë të dizajnuara për aktivitete jashtë automjeteve, të tilla si shëtitjet në hapësirë. Kostumi është voluminoz dhe ka disa shtresa për të mbrojtur astronautin nga mjedisi i ashpër i jashtëm, duke përfshirë rrezatimin hapësinor dhe kontaktin me mikrometeoritët.

Ngjyra është e bardhë sepse reflekton më mirë rrezet e diellit dhe ndihmon në mbajtjen e ftohtë të astronautit. Është gjithashtu më e lehtë për t’u dalluar në kontrast me errësirën e hapësirës.

Kostumi ACES përdoret për ngritje dhe kthim në tokë dhe është portokalli për ta bërë astronautin më të dukshëm në rast të një ulje emergjente.

Ai është i pajisur me një sistem frymëmarrjeje emergjente, një sistem ftohjeje të lëngshme, një sistem komunikimi me vesh, një parashutë vetë-fryrëse dhe një ruajtës shpëtimi që fryhet vetë.

Kostumi është krijuar për të rritur shanset e astronautëve për të mbijetuar në rast aksidenti. Ngjyra portokalli është në kontrast të fortë me blunë e oqeanit duke e bërë më të lehtë për ekipet e shpëtimit të dallojnë astronautët.

Nga ana tjetër, kostumi blu vishet nga astronautët gjatë stërvitjeve dhe daljeve publike. Është veshja standarde kur brenda Stacionit Hapësinor nuk ka detyra specifike që kërkojnë veshjen e llojeve të tjera të kostumeve. Ngjyra blu lidhet me qetësinë dhe qetësinë.