Ekspertët e kanë quajtur tashmë “stuhia e përsosur” dhe në fakt seria e ngjarjeve zinxhir që kanë përfshirë Australinë e kanë shtyrë vendin drejt një krize energjetike që është padyshim e vështirë për t’u menaxhuar që ka detyruar autoritetet të dekretojnë kontrollin shtetëror dhe energjinë elektrike të centralizuar.

Gjatë muajve të fundit, vendi ka parë rritje të vazhdueshme të çmimeve dhe problemeve të furnizimit, duke prekur veçanërisht lindjen e kontinentit.

Në Uellsin e Ri Jugor, për shembull, tani ka 227 dollarë më shumë shpenzime për familje, ndërsa në Australinë e Jugut rritja është ndalur në rreth 124 dollarë më shumë mesatarisht, por parashikimet tregojnë se vitin e ardhshëm, për një familje normale, në disa shtete do të kalojë dyqind dollarë më shumë.

Gjithçka filloi kur ekonomitë filluan të dilnin nga kufizimet Covid dhe pati një rritje të kërkesës në një kohë kur vetë pandemia botërore kufizoi furnizimin me energji. Pra, me rritjen e kërkesës dhe më pak ofertë të energjisë, çmimet janë rritur në pak kohë.

Pushtimi rus dhe lufta në Ukrainë e përkeqësuan situatën në një kohë të shkurtër pasi çmimet e energjisë arritën nivele rekord.

Në të vërtetë, Rusia është një nga eksportuesit më të mëdhenj të energjisë në botë, por për shkak të pushtimit, janë vendosur sanksione të menjëhershme ndaj naftës dhe gazit rus. Për më tepër, kërkimi i furishëm për burime të tjera nga vendet europiane ka rritur më tej çmimin.

Përballë kësaj situate të vështirë, Australia u gjet e papërgatitur pasi ende mbështetet shumë në qymyrin, fabrikat e të cilit, megjithatë, janë të vjetra dhe të destinuara për mbyllje dhe për rrjedhojë me mirëmbajtje të dobët dhe dështime të vazhdueshme.

Jo vetëm kaq, seria e problemeve pushtoi vendin në një periudhë mjaft të vështirë të vitit, përkatësisht sezonin e dimrit kur konsumi i energjisë është më i madhi për ngrohje dhe përmbytjet shkaktuan dëme të rënda në rrjet.

Një sërë dinamikash që kanë nxitur automatizmat në kufijtë e çmimeve, por edhe kanë shtyrë shumë furnitorë të ndërpresin furnizimin për të mos humbur, por duke krijuar nga ana tjetër mungesa të vazhdueshme në ditët në vijim.

Në këtë pikë i gjithë tregu kombëtar i energjisë elektrike është pezulluar, autoriteti rregullator ka ngritur një sistem në të cilin kompanitë e shkatërrimit vënë në dispozicion të gjithë gatishmërinë e tyre të energjisë e cila më pas renditet sipas nevojave.

Gjatë pezullimit të tregut të lirë, kompanitë paguhen me normë fikse dhe më pas kompensohen për çdo humbje.