Kompania SpaceX e Elon Musk ka nisur në orbitë mijëra satelitë. Shumë njerëz thonë se i kanë parë në qiell. Ata janë pjesë e projektit Starlink, i cili synon të ofrojë shërbime interneti me shpejtësi të lartë nga hapësira, në zonat e largëta në Tokë.

Çfarë është Starlink dhe si funksionon?

Starlink ofron shërbime interneti përmes një rrjeti të madh satelitësh. Ai synon njerëzit që jetojnë në zona të largëta që nuk mund të marrin internet me shpejtësi të lartë.

“Ka njerëz në Mbretërinë e Bashkuar në atë kategori, por më shumë në të gjithë botën, në vende si Afrika,” thotë Dr Lucinda King, Menaxhere e Projekteve Hapësinore në Universitetin e Portsmouth.

Satelitët e Starlink janë vendosur në orbitë të nivelit të ulët rreth Tokës për të bërë sa më shpejt shpejtësinë e lidhjes ndërmjet satelitëve dhe tokës.

Megjithatë, nevojiten shumë satelitë të nivelit të ulët për të siguruar mbulim të plotë të globit. Mendohet se Starlink ka vendosur rreth 3,000 prej tyre në hapësirë ​​që nga viti 2018. Mund të përdorë përfundimisht 10,000 ose 12,000, thotë Chris Hall.

“Përdorimi i satelitëve zgjidh problemin e lidhjes së internetit në vende të largëta në shkretëtira dhe male,” thotë ai. “Ai anashkalon nevojën për të ndërtuar sasi masive të infrastrukturës, si kabllot dhe direket, për të arritur ato zona.”

Sa kushton Starlink dhe kush do ta përdorë atë?

Krahasuar me ofruesit standardë të internetit, Starlink nuk është i lirë. I ngarkon klientët 99 dollarë në muaj (89 £ në muaj në MB). Pjata dhe ruteri i nevojshëm për t’u lidhur me satelitët kushtojnë 549 dollarë (529 £ në MB).

Megjithatë, 96% e familjeve në Mbretërinë e Bashkuar tashmë kanë akses në internet me shpejtësi të lartë, ashtu si 90% e familjeve në BE dhe SHBA.

“Shumica e botës së zhvilluar tashmë është e lidhur mirë,” thotë profesori Sa’id Mosteshar i Institutit të Politikës dhe Ligjit të Hapësirës në Universitetin e Londrës. “Ata po mbështeten në një pjesë të vogël të tregut për të ardhura.”

Kompania thotë se ka 400,000 abonentë në 36 vendet që mbulon aktualisht – kryesisht në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Australazi. Ky është i përbërë si nga familjet ashtu edhe nga bizneset.

Vitin e ardhshëm, Starlink planifikon të zgjerojë mbulimin e tij më tej në të gjithë Afrikën dhe Amerikën e Jugut, dhe në Azi – rajone të botës ku mbulimi i internetit është më i varur.

“Çmimet e Starlink mund të jenë shumë të larta për shumë familje në Afrikë, të themi,” thotë Chris Hall. “Por mund të luajë një rol të rëndësishëm në lidhjen e shkollave dhe spitaleve në zonat e largëta atje.”