Nëse udhëtoni për në Japoni dhe dëshironi të provoni përvojën e qëndrimit në një “ryokan” tradicional, ka shumë të ngjarë që do ta gjeni veten duke fjetur në shtratin tipik japonez futon, i cili është i vendosur në tokë, në dysheme zakonisht të bërë nga dyshekë tatami.

Futoni përbëhet nga një dyshek shumë i hollë, zakonisht i mbushur me pupla dhe pambuk dhe përgjithësisht i përbërë nga 3 “seksione” të cilat më pas mund të palosen njëra mbi tjetrën. Me siguri e keni pyetur veten pse japonezët flenë në dysheme dhe si lindi ky zakon. Arsyet janë pjesërisht historike, por ka arsye të tjera më “praktike” pse japonezët përdorin futon.

Tatami, ose “qilimi” tipik i kashtës së orizit që mbulon dyshemetë e dhomave në shtëpitë japoneze, ka lindur rreth vitit 700, në periudhën e Nara-s dhe që atëherë është përdorur edhe si ndenjëse edhe si dyshek për të fjetur. vendosja e njërit pranë tij nga tjetra, një zakon i përhapur veçanërisht midis fisnikëve dhe samurajve.

Por vetëm në vitet 1500, tatami përdorej për të mbuluar të gjithë dyshemenë e dhomave të gjumit, si një lloj tapeti. Që në të kaluarën, dhomat e gjumit nuk ishin dhoma të thjeshta për të fjetur siç i kuptojmë ne, por edhe një dhomë ndenjjeje ku mund të prisnin mysafirët dhe për këtë arsye ato ishin gjithmonë të dekoruara mirë dhe komode.

Tatami është shumë i butë, kështu që gjumi mbi të, me ose pa dyshek, është i rehatshëm. Duke marrë parasysh faktin se japonezët kanë përdorur gjithmonë të heqin këpucët para se të hyjnë në shtëpi, tatami është gjithmonë i pastër. Me kalimin e viteve, jastëkët e parë filluan të vendoseshin në dysheme dhe së shpejti lindën futonët.

Edhe pse sot ka shumë shtëpi të stilit perëndimor në Japoni, shumica e japonezëve ende preferojnë të flenë në dysheme. Arsyet janë të shumta por para së gjithash praktike: në mëngjes futoni paloset dhe vendoset në gardërobë dhe kjo mundëson më shumë hapësirë ​​në dhomë, një avantazh i konsiderueshëm kur merren parasysh hapësirat e vogla të shtëpive japoneze.

Nëse do të kishte një shtrat të stilit perëndimor, do të ishte e vështirë për japonezët të kishin hapësirë ​​të mjaftueshme për të akomoduar mysafirët pasi dhoma e gjumit shpesh dyfishohet si një dhomë ndenjeje. Duke folur për mysafirët, shumica e japonezëve mbajnë disa futona shtesë në dollap, vetëm në rast se ka miq që ndalojnë të flenë natën – thjesht vendosni dyshekët në dysheme dhe ju keni krevatin për të ftuarit.

Përveçse zë pak hapësirë, futoni është i rehatshëm, pasi poshtë ka gjithmonë një bazë të butë tatami dhe mirëmbajtja e tij është e lehtë. Për të mos përmendur që gjumi në dysheme është më i lirë edhe në nivele ekonomike: futoni është i lirë, nuk ka rrjeta apo dërrasa druri që mund të thyhen dhe nëse ndërroni shtëpinë tuaj, lëvizja është shumë më e lehtë.

Përfitimet shëndetësore? Dikush mund të mendojë se gjumi në dysheme nuk është një zgjidhje e shkëlqyer për shëndetin dhe se përkundrazi një dyshek i trashë dhe i butë është shumë më komod, por në realitet është pikërisht e kundërta: dyshekët shpesh ju detyrojnë në pozicione të gabuara dhe të panatyrshme në të cilat trupi mësohet me të me kalimin e kohës, duke marrë më pas qëndrime të gabuara dhe duke shkaktuar dhimbje shpine.

Kjo sigurisht nuk vlen për dyshekët më të avancuar dhe të bërë me sisteme që e bëjnë trupin të qëndrojë në pozicionin e duhur, por që janë më të shtrenjtë. Gjumi në dysheme ose në çdo rast në një dyshek shumë të hollë, e detyron trupin të qëndrojë në një pozicion të drejtë, pa asnjë lloj lakimi dhe kjo shmang dhimbjen dhe qëndrimet e gabuara.