Një gjurmë gjigante njeriu është shfaqur në ishullin Paxos në Greqi. Ka një sipërfaqe prej 1000 metrash katrorë dhe është gjurma më e madhe e njeriut që është parë ndonjëherë në Tokë, por nuk është me origjinë aliene.

Ishte një njeri që e bëri atë, quhet The Krank dhe është një artist grek që merr pjesë në Bienalen e Paxos 2022, një festival i artit bashkëkohor falas për publikun që zhvillohet në Paros deri më 31 tetor 2022.

Footprint është instalimi i artit tokësor nga artisti The Krank për Paxos Biennale 2022. Vepra riprodhon një gjurmë të madhe njerëzore dhe dëshiron të jetë një mesazh i qartë mbi dëmin që njeriu vazhdon t’i krijojë natyrës.

U deshën pesëmbëdhjetë ditë për të përfunduar veprën që përdorte tokën e Paxosit si një kanavacë bosh mbi të cilën mund të ndërhyhej.

“Puna ime, – shpjegon artisti, – thekson nevojën urgjente për një ekuilibër midis rritjes ekonomike, mirëqenies sociale dhe ruajtjes së mjedisit ndërsa pandemia e vazhdueshme COVID-19 dhe kriza globale e energjisë vazhdojnë të hedhin një hije mbi diskutimet mbi zhvillimin e qëndrueshëm global”.

Paxos Bienale është një festival i artit bashkëkohor, në edicionin e tij të parë, i themeluar nga Marina Tomacelli Filomarino. Shtatë artistë bashkëkohorë janë thirrur të krijojnë vepra të veçanta në ishull për të ndërvepruar me bukurinë piktoreske të vendit.

Qëllimi është rritja e ndërgjegjësimit për mjedisin, por edhe krijimi i një rrjeti të ri turistik të qëndrueshëm që mund të ruajë dhe përmirësojë trashëgiminë e ishullit. Kështu artistët kanë mundësinë të punojnë në një mjedis unik ku mund të shprehin krijimtarinë e tyre.