Mëngjesin e së martës 30 maj, Kina nisi një projekt të ri dhe ambicioz kërkimor shkencor: të krijojë një vrimë më shumë se 10 kilometra të thellë për të studiuar zemrën e kores së tokës. Për të qenë të saktë, qëllimi është arritja e një thellësie prej 11,100 metrash, siç raporton agjencia qeveritare e lajmeve Xinuha.

Puna e shpimit filloi saktësisht në orën 11:46, në pellgun e madh të kullimit të Tarim, më i madhi në botë pa dalje (mbi 1 milion kilometra katrorë).

Ndodhet në Kinën ekstreme perëndimore, në Rajonin Autonom Xinjiang, i njohur gjithashtu si Turkestan Lindor. Është një zonë e populluar kryesisht nga grupi etnik ujgur i fesë islame dhe turqishtfolës, të cilët janë bërë disa herë tituj ndërkombëtarë për shkak të persekutimit.

Por pse Kina vendosi të krijonte këtë vrimë të madhe? Arsyeja, siç tregohet, është thjesht shkencore. Ne dimë shumë pak për shtresat e thella të Tokës pasi ato janë jashtëzakonisht komplekse për t’u arritur me teknologjitë që kemi.

Për momentin ne mund të kufizohemi në eksplorimin e kores së tokës, guaskës më të jashtme, të ndarë në koren kontinentale dhe oqeanike. E para ka një trashësi mesatare prej rreth 35 kilometrash, por në pikat më të thella mund të kalojë edhe 70 kilometra (për shembull nën male).

Studiuesit kinezë synojnë të arrijnë Sistemin Kretak, atë që lidhet me periudhën e fundit të epokës mezozoike, midis 145 dhe 66 milionë vjet më parë.

Kretaku është më i famshëm për zhdukjen e dinosaurëve jo fluturues, që ndodhi në fund të së njëjtës për shkak të rënies së asteroidit gjigant chicxulub në gadishullin aktual Jukatan, Meksikë.

Siç shpjegohet nga Bloomberg, është gjithashtu e mundur që Kina synon të verifikojë se cilat burime minerale gjenden në thellësi të mëdha, por të dhënat mund të përdoren gjithashtu për vlerësimin e rrezikut mjedisor në lidhje me tërmetet dhe shpërthimet vullkanike.

Arritja e një thellësie prej më shumë se 10 kilometrash nuk është aspak e lehtë, siç shpjegohet në Xinuha nga profesor Sun Jinsheng, profesor në Akademinë Kineze të Inxhinierisë.