Shumë miliarderë janë të interesuar për Groenlandën, si Jeff Bezos dhe Bill Gates. Qëllimi i tyre është të gjejnë burime nën akull në pjesën perëndimore të ishullit të madh për të prodhuar makina elektrike, bateri të rinovueshme dhe mjete të tjera për energji më të pastër.

Ky projekt është nisu nga Kalifornia KoBold Metals, e specializuar në kërkimin e minierave të mundësuar nga inteligjenca artificiale (AI). Me të ka edhe Minierat Greenlandic Bluejay, e cila në vend të kësaj i është kushtuar eksplorimit.

“Ne po kërkojmë një nga depozitat më të mëdha dhe më të rëndësishme të nikelit dhe kobaltit në botë, potencialisht të aftë për të fuqizuar 100 milionë automjete elektrike”, tha një zëdhënës i KoBold Metals për Business Insider.

Startapi përbëhet nga një ekip prej 30 personash, duke përfshirë gjeologë, gjeofizikanë dhe pilotë. Zonat e interesit të këtij ekipi profesionistësh janë ishulli Disko dhe gadishulli Nuussuaq, vende kodrat dhe luginat e të cilëve duhet të jenë të pasura me minerale dhe metale të dobishme për ndërtimin e baterive dhe automjeteve të qëndrueshme.

“Elektrifikimi i plotë i ekonomisë globale është sfida më e madhe e brezit tonë”, tha zëdhënësi i KoBold. “Partneriteti me këtë grup të madh investitorësh të klasit botëror do të përshpejtojë përpjekjet tona për të gjetur materialet kryesore për revolucionin e automjeteve elektrike”.

IA e përdorur nga startup-i ka për detyrë të identifikojë zonat e përshtatshme për shpime, fillimi i të cilave është planifikuar për verën e vitit 2023. Ndërkohë, ekipi po merr mostra dheu dhe po kryen inspektime me dronë dhe helikopterë për të eksploruar shtresat nën sipërfaqe.

“Është një shqetësim për të parë pasojat dhe ndikimet e ndryshimeve klimatike në Groenlandë”, tha Bo Møller Stensgaard, CEO i Bluejay Mining, për CNN. “Por, në përgjithësi, ndryshimet klimatike e kanë bërë eksplorimin dhe minierat në Grenlandë më të lehtë dhe më të arritshëm”.