Merimangat kanë një sërë karakteristikash që i bëjnë ato të neveritshme për njerëzit që në moshën disa muajshe dhe që shkaktojnë edhe më shumë zmbrapsje apo tmerr se llojet e tjera të artropodëve, grupi i kafshëve jovertebrore që përfshin edhe arachnidët. S

iç vuri në dukje Jeffrey Lockwood, një entomolog dhe profesor në Universitetin e Wyoming, ata kanë tetë këmbë, dhëmbëza dhe deri në 12 sy, të quajtur ocelli; ata gjithashtu thurin rrjeta për të kapur prenë e tyre dhe më pas i konsumojnë në një mënyrë mjaft të tmerrshme, duke i paralizuar dhe më pas duke thithur përmbajtjen e tyre.

Nuk është për t’u habitur që merimangat shkaktojnë pak ndjeshmëri dhe bëjnë që shumë njerëz të duan t’i heqin qafe ato. Por shkencëtarët shpesh na kujtojnë se, pavarësisht nga neveria e kuptueshme, vrasja e tyre kur i gjejmë në shtëpi është një ide e keqe, ndër të tjera sepse në shumë mënyra na mbrojnë.

Në një artikull të botuar së fundmi në The Conversation, entomologu i Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut, Matt Bertone, shpjegoi se njerëzit mendojnë se shtëpitë e tyre janë të izoluara mirë nga bota e jashtme, por nuk është kështu.

Gjatë një studimi mbi artropodët e bërë në vitin 2016, ai dhe kolegët e tij kishin zbuluar se lloje të ndryshme merimangash jetonin në të 50 shtëpitë e Karolinës së Veriut: në veçanti Theridiidae, një familje merimangash të vogla dhe të mesme dhe të përhapura gjithashtu në Itali dhe ekzemplarë që i përkasin te familja Pholcidae, merimanga klasike e shtëpisë me një trup të vogël dhe të ngushtuar dhe këmbë të gjata.

Disa qëndrojnë në shtëpi për një kohë të gjatë dhe shumohen atje, ndërsa të tjerët qëndrojnë atje vetëm për një kohë të shkurtër. Megjithëse ushqehen me gjithçka që mund të kapin falë rrjetave, merimangat shpesh ushqehen edhe me parazitë ose insekte që mund të bartin sëmundje, si mushkonjat.

Për këtë arsye, vrasja e një merimange në shtëpi mund të nënkuptojë vrasjen e një grabitqari të rëndësishëm i cili, duke ngrënë këto insekte dhe parazitë, kufizon telashet dhe problemet shëndetësore për ata që jetojnë atje. Në nivel global, arachnids janë vlerësuar të vrasin deri në 800 milion ton pre çdo vit, duke përfshirë disa insekte që mund të transmetojnë sëmundje te njerëzit. Aktualisht mbi 45 mijë lloje merimangash janë të njohura në botë…