Përshtatja e qenve me kafshët shtëpiake i ka lejuar ata të zhvillojnë aftësinë për të perceptuar dhe kataloguar emocionet e ndryshme të transmetuara nga njerëzit përmes të dhënave dëgjimore dhe vizuale, duke demonstruar se ata kanë aftësi të ngjashme dhe madje superiore me disa primatë.

Në fakt, qentë shtëpiak interpretojnë dhe kuptojnë shprehjet e fytyrës dhe tonin e zërit, madje edhe në gjuhë të ndryshme, duke i ripërpunuar ato në një emocion. Marrëdhënia e tyre me njeriun nuk përfundon këtu.

Kjo pasi ndërveprimi me pronarët mund të ndikojë në disponimin e tyre. Në fakt, edhe një ndërveprim ekskluzivisht vizual është i mjaftueshëm për të çliruar oksitocinën në trupin e njeriut, me efekte të ndryshme të dobishme.

Prandaj, një marrëdhënie afatgjatë me kafshën shtëpiake mund të çojë në një përmirësim të dukshëm të shëndetit mendor dhe fizik, me një reduktim të stresit dhe ankthit, por edhe një funksionim më të mirë të sistemit imunitar dhe menaxhim më të madh të dhimbjes.