Jemi mësuar ta përdorim termin egoist gjithmonë në një kuptim negativ, për të treguar dikë që nuk ka dëshirë apo mënyrë për t’iu përkushtuar të tjerëve, por është gjithmonë i përqendruar vetëm te vetja.

Po sikur të ndryshojmë këndvështrimin? Nëse do të përpiqeshim për një moment të rivlerësonim kush është në gjendje të thotë disa jo herë pas here, për të vënë në qendër nevojat e tyre në vend që t’i sakrifikojmë ato? Në raste të tilla, a do të ishte vërtet gabim të tregoheshe egoist?

“Egoizmi në fakt i përgjigjet një pyetjeje të saktë: është një paraqitje e vetëvlerësimit”, shpjegon psikologu dhe psikoterapisti Matteo Merigo për Fanpage.it.

“Pa egoizëm nuk ka vetëvlerësim. Është e qartë se ai mund të bëhet problematik kur bëhet karakteristika kryesore e një personaliteti, por në të njëjtën kohë teprica e altruizmit mund të bëhet edhe e dëmshme dhe negative”.

Rreziqet e altruizmit të tepërt

Në punë, në marrëdhënie në çift, në miqësi, me fëmijët, janë mbi të gjitha femrat ato që e kanë më të vështirë të thonë jo. Ata janë mësuar të mos e kursejnë veten, vështirë se mendojnë një jo si përgjigje ndaj një kërkese.

“Është ekuilibri i duhur përkundrazi që na lejon jo vetëm të kemi më shumë vetëdije për veten dhe kush jemi dhe të na bëjë të mbijetojmë”, shpjegon Merigo.

“Në afat të gjatë, altruzimi i tepruar mund të na bëjë të themi ‘Unë bëj gjithçka për të tjerët dhe askush nuk bën asgjë për mua’. Megjithatë, në rastin tjetër, personi ndihet i kënaqur nga fakti që bën gjithçka për të tjerët, duke sakrifikuar dhe duke zgjedhur të heqë dorë nga nevojat e veta për ato të të tjerëve”.

Balanca e duhur

Marrëdhëniet, e dashurisë, miqësisë, përbëhen nga ndërmjetësime. “Ato shpesh pësojnë krisje sepse nuk është e lehtë të mbash gjithçka në ekuilibër. Ata që nuk arrijnë të ushtrojnë një egoizëm të shëndetshëm rrezikojnë ta vendosin partnerin e tyre në piedestal dhe të neglizhojnë veten.

“Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të punoni në ekuilibër dhe të kuptoni nëse partneri ose miku juaj është i gatshëm të jetë i pranishëm për ne, siç jemi ne për të.

“Nëse e kuptojmë se kjo gatishmëri nuk është reciproke, ndërgjegjësimi është i nevojshëm sepse përballemi me një gjendje të egoizmit të keq, jo të shëndetshëm, i cili mund të rrezikojë shëndetin e marrëdhënies”.