Në shkurt, kur Rusia pushtoi Ukrainën, Putini po trajtohej për kancer. Presidenti rus nuk do të vuante nga një sëmundje e pashërueshme, por nga dhimbje të forta kronike.

Kjo është ajo që del nga një dosje e shërbimeve të inteligjencës ushtarake daneze (Fe), sipas së cilës një ilaç i administruar për trajtimin e sëmundjes mund të kishte ndikuar në vendimin e tij për të nisur të ashtuquajturin Operacioni Special në Ukrainë më 24 shkurt.

Siç shkruan gazeta daneze Berlingske, e cila intervistoi një nga ekspertët e Shërbimit Informativ Danez të Mbrojtjes, “deliri i madhështisë është një nga efektet anësore më të njohura të lidhura me llojin e trajtimit hormonal që po ndiqte Putin”.

Raporti kujton se në të kaluarën media të ndryshme kanë raportuar se Putin vuan nga pasojat e një rënie nga kali në vitet 2000 dhe është plagosur gjatë mësimeve të xhudos dhe hokejit në vitet e fundit.

Ekspertët e FE nuk presin që lideri i Kremlinit të vdesë për shkak të shëndetit të tij të keq, por besojnë se me kalimin e kohës elita ruse do të dëshirojë të shohë një person më të fortë në krye.

“Ne kemi një përshtypje të fortë se një pjesë e institucionit e sheh se ata po shkojnë në drejtimin e gabuar”, shtoi oficeri i inteligjencës ushtarake daneze.

Kjo është arsyeja pse, sipas dosjes, e ardhmja politike e Rusisë është jashtëzakonisht e pasigurt. Në raportin e tij vjetor, që daton në vitin 2021, Fe i dha Putinit një mandat tjetër si “shumë i mundshëm” pas zgjedhjeve të ardhshme presidenciale, të cilat do të mbahen në 2024.

Në vitin 2022, megjithatë, shërbimet ushtarake daneze korrigjuan vlerësimin, duke nënvizuar se konfirmimi në presidencë deri në vitin 2029 tani është bërë vetëm “i mundshëm”.