Shitje rekord për një lloj të rrallë të qershisë të quajtur Aomori Heartbeat, e cila ka arritur çmime shumë të larta falë karakteristikave të saj unike. Një qershi e këtij varieteti është shitur për 280 euro, ndërsa një paketë prej 15 kokrrash u shit për shumën 4300 euro.

Ëmbëlsia e famshme e këtyre perlave të kuqe flakë bëri që një blerës anonim të derdhte 280 euro për një qershi të vetme gjatë një ankandi ditët e fundit në Hachinohe, në veri të Japonisë. Por ka edhe më shumë.

Për njërën prej këtyre paketave, një entuziast vendosi të shpenzojë 4300 euro (e barabartë me 600,000 jen), duke ia kaluar blerësit që vitin e kaluar kishte paguar 450,000 jen (pak më shumë se 3,400 euro). Numri i paketave në dispozicion ishte rreth pesëdhjetë, secila përmbante 15 fruta me vlerë. Kyoko Nagatsuka, fituesja e ankandit, tha se ishte shumë e kënaqur me qëllimin e arritur pasi ishte e vetëdijshme se “nuk mund t’i gjente askund tjetër”.

Vitin e kaluar, një paketë me këto fruta, ndër më të kërkuarat në botë, ishte shitur për 3400 euro. Të konsideruara si një dhuratë për t’u vendosur brenda një grupi elitar, “Aomori Heartbeats” janë pjesë e cilësisë së zemrës juno. Kostoja e tyre e lartë është pasojë e disponueshmërisë së tyre të pakët në treg.

Përveç disponueshmërisë së reduktuar, fakti që ky frut jepet si simbol i fatit në raste të rëndësishme, i shtyn çmimet gjithnjë e më të larta.

Për të respektuar parametrat që lejojnë që frutat të mbeten një mall i nivelit të lartë, qershitë duhet të përmbajnë 20 gradë sheqer dhe të kenë një diametër më shumë se 2,8 cm, duke u bërë qershitë më të mëdha të rritura në të gjithë zonën e Japonisë.