Të martën, më 5 korrik, qielli në Dakotën e Jugut, në Shtetet e Bashkuara, u ngjyros me një ngjyrë të gjelbër të habitshme dhe të pazakontë.

Pamjet e fenomenit të rrallë natyror u postuan në rrjetet sociale nga qytetarë të habitur – madje edhe pak të shqetësuar – dhe me shpejtësi bënë xhiron e botës, duke u bërë virale.

Ngjarja ka ndodhur në korrespodencë me një stuhi të fuqishme të quajtur “derecho”; siç shpjegohet nga Shërbimi Kombëtar i Motit (NWS) i SHBA-së, një derecho ndodh kur dëmi i shkaktuar nga stuhia përfshin një zonë prej të paktën 400 kilometrash dhe erërat e saj duhet të fryjnë të paktën 93 kilometra në orë.

Stuhia që goditi Dakotën e Jugut, si dhe pjesën më të madhe të Iowa-s dhe Minesota-s, kishte erëra që frynin me shpejtësi rreth 100 milje në orë. Dhuna e saj ka lënë mbi 30,000 njerëz pa energji elektrike.

Derecho ndodhi në një mënyrë veçanërisht të pazakontë në Sioux Falls, qyteti më i populluar në Dakotën e Jugut me rreth 200,000 banorë.

Siç tregohet, qielli ka marrë papritmas një ngjyrë të gjelbër, me një nuancë mjaft të ngjashme me atë të lëkurës së Hulk-ut të pabesueshëm. Nuk është rastësi që dikush i ka vënë nofkën derecho “Stuhia Hulky”.

Por pse qielli u bë i gjelbër? Meteorologu i Shërbimit Kombëtar të Motit Cory Martin e shpjegoi këtë në Twitter. Familja e shkencëtarit jeton pikërisht në Sioux Falls dhe fotografitë që ai mori e shtynë atë të publikonte një postim sqarues.

Ngjyra e gjelbër, tregon eksperti, është e lidhur me shpërndarjen e dritës nga akulli dhe uji i pezulluar në re. Ndodh kur ka një gjendje ndriçimi të kuqërremtë, si për shembull gjatë perëndimit të diellit.

“Kur drita e kuqërremtë e shpërndarë nga atmosfera ndriçon pikat blu të ujit dhe akullit në re, ato do të duken sikur shkëlqejnë jeshile.

“Duhet një sasi e madhe e përmbajtjes së ujit brenda resë për të marrë këtë ngjyrë, që zakonisht do të thotë se një sasi e konsiderueshme akulli (kokrra të mëdha breshëri) duhet të jetë gjithashtu e pranishme”, shpjegoi Dr. Martin.

Me fjalë të thjeshta, përbërësit kryesorë janë një gjendje e reve të lehta të kuqërremta dhe veçanërisht të rënda të ujit dhe akullit. Kur drita e kuqe kalon nëpër retë e ngarkuara me pika/akulli blu, ngjyrat përzihen duke i dhënë jetë gjelbërimit të veçantë.

Sado spektakolar të jetë, fenomeni nuk duhet marrë lehtë. Në fakt, një qiell i gjelbër do të thotë se ka shumë akull pezull dhe një stuhi breshëri shumë e dhunshme mund ta bëjë të shpërthejë.

Ndonjëherë kokrrat mund të rriten aq sa topat e tenisit – ose më keq – dhe të lëndojnë njerëz, si dhe të shkaktojnë dëme të rënda në makina dhe infrastrukturë. Me fjalë të thjeshta, nëse keni fatin ta shihni, është mirë të fotografoni qiellin e gjelbër nga një pozicion i mbrojtur.