Dimrin e kaluar, thatësira e madhe që goditi pjesë të ndryshme të Irakut solli në sipërfaqe mbetjet e një qyteti antik të zhytur në rezervuarin e Mosulit, pranë qytetit të Kemune, në veri të vendit. Për momentin nuk dihet me siguri origjina e qytetit, prania e të cilit dihej që në vitet 1980, kur u ndërtua diga e Mosulit në lumin Tigër.

Megjithatë, një grup arkeologësh që kanë analizuar rrënojat, supozojnë se mund të jetë qyteti i Zakhiku, i cili ishte një qendër e rëndësishme tregtare gjatë perandorisë Mitanni, një popullsi e Mesopotamisë veriore që pati zgjerimin e saj maksimal rreth vitit 1500 para Krishtit.

Muajt ​​e fundit në Irak, si dhe në vendet e tjera të rajonit, ka pasur një periudhë thatësire ekstreme, e cila ka krijuar vështirësi të konsiderueshme për bujqësinë. Për këtë arsye, që nga dhjetori i kaluar autoritetet lokale kanë autorizuar tërheqjen e sasive të mëdha të ujit nga pellgu i Mosulit, rezerva më e rëndësishme ujore në vend. Nivelet më të ulëta se zakonisht të ujit bënë të mundur studimin më nga afër të qytetit të zhytur, i cili ishte vërejtur tashmë në vitin 2018 gjatë një periudhe tjetër thatësire.

Katër vjet më parë, arkeologët kishin vënë re mure më shumë se 6 metra të larta dhe pothuajse 2 metra të trasha, si dhe një sërë pikturash të kuqe dhe blu, por ata nuk kishin as kohë as kohë për të gërmuar tokën ose për të ekzaminuar siç duhet artefaktet që ishin gjetur të rikuperuara.

Megjithatë, këtë vit, një grup kërkimor i udhëhequr nga arkeologët gjermanë Ivana Puljiz dhe Peter Pfälzner, përkatësisht të universiteteve gjermane të Freiburg im Breisgau dhe Tübingen, arriti ta bëjë këtë, me bashkëpunimin e presidentit të shoqatës së arkeologjisë së Kurdistanit, Hasan Ahmed Qasim. .

Midis janarit dhe shkurtit, grupi i arkeologëve hartoi qytetin, fortifikimet dhe kullat e tij, duke vënë në dukje në veçanti disa ndërtesa mjaft të mëdha, duke përfshirë një kompleks të madh industrial dhe një magazinë shumëkatëshe, ndoshta të përdorura për të ruajtur produkte për tregti. Sipas studiuesve, mbetjet mund të jenë ato të Zakhikut, i cili besohet se është shkatërruar në vitin 1350 para Krishtit. nga një tërmet.

Në një deklaratë për shtyp, në të cilën ata prezantuan aktivitetet e tyre kërkimore, arkeologët thanë se muret ishin ruajtur veçanërisht mirë, veçanërisht duke pasur parasysh se ato ishin ndërtuar me tulla balte të thara në diell që kishin mbetur nën ujë për mbi 40 vjet.

Ndër të tjera, arkeologët gjetën pesë enë qeramike që përmbanin më shumë se njëqind pllaka balte kuneiforme që datojnë në periudhën e Mesme Asiriane, menjëherë pas shkatërrimit të qytetit (1350–1100 pes). Tani ata shpresojnë që disa nga këto pllaka të përmbajnë shkronja ose mbishkrime që mund të ofrojnë informacion të dobishëm për të rindërtuar historinë e qytetit.