Shkencëtarët japonezë nga Universiteti i Kiotos dhe kompania e ndërtimit Kajima Corporation kanë propozuar një strukturë të aftë për të krijuar një mjedis jetese të ngjashëm me tokën që do t’i lejonte njerëzit të jetojnë në Hënë dhe Mars.

Ai do të quhet The Glass dhe do të jetë një lloj mini qyteti që rrotullohet çdo 20 sekonda për të arritur një gravitet që përsërit kushtet e jetës në Tokë. Projekti mund të bëhet realitet në vitin 2050.

Ndërsa NASA po planifikon t’i dërgojë njerëzit në Hënë me transport të lehtë shumë shpejt, shkencëtarët japonezë po planifikojnë të ndërtojnë struktura që do t’i lejojnë ata të jetojnë në hapësirë.

Projekti i paraqitur nga Universiteti i Kiotos dhe Korporata Kajima quhet The Glass dhe përfshin një strukturë cilindrike me gravitet artificial.

Mini-qyteti ku njerëzit mund të bëjnë një jetë si në Tokë rrotullohet çdo 20 sekonda për të rikrijuar kushtet e gravitetit normal për jetën e njeriut.

The Glass do të ketë gjithçka që nevojitet për jetën e njeriut në Hënë dhe Mars. Do të ketë zona të gjelbra, trupa ujorë dhe qiell i hapur.

Projekti i shkencëtarëve japonezë planifikon gjithashtu të krijojë një sistem transporti publik, të quajtur “Sistemi Hexagon Space Track System”, i ngjashëm me një tren hapësinor ndërplanetar që gjeneron gravitetin e tij ndërsa udhëton midis Tokës, Hënës dhe Marsit.

Përveç kësaj, plane të mëtejshme janë planifikuar për të inkorporuar pyllin dhe bregdetin në objekt në mënyrë që të përsëriten në mënyrë efektive kushtet e Tokës.

Studiuesit japonezë do të donin të ndërtonin dy struktura të veçanta të quajtura “Lunar Glass” për hënën dhe “Mars Glass” për Marsin.

Në këto shoqëri të ardhshme hapësinore, banorët do të kryejnë aktivitete ekonomike dhe do të mund të udhëtojnë për biznes dhe turizëm edhe në Tokë.

Megjithatë, do të duhen gati 100 vjet për të përfunduar The Glass, megjithëse shkencëtarët japonezë nga Universiteti i KyotoU dhe kompania e ndërtimit Kajima Corporation kanë deklaruar se një version më i thjeshtuar i strukturës së propozuar mund të ndërtohet në Hënë deri në vitin 2050.