Disa media kineze raportuan lajmin se radioteleskopi FAST 500 metra mund të ketë zbuluar sinjale aliene, duke fermentuar të gjithë botën e internetit. Në fakt, disa media kineze, duke përfshirë Global Times, Yicai Global dhe Science and Technology Daily, raportuan njoftimin sipas të cilit Grupi Kërkimor i Qytetërimit Jashtëtokësor të Kinës i Universitetit Normal të Pekinit ka identifikuar sinjale të mundshme falë teleskopit FAST, i njohur për hapja e saj prej 500 metrash.

Sinjalet u vëzhguan për herë të parë në vitin 2019, por u shfaqën vetëm pasi të dhënat u përpunuan në vitin 2020. Kjo u pasua nga një tjetër sinjal nga një ekzoplanet këtë vit. Megjithatë, të dhënat nuk u bënë publike. FAST, ose “Syri i Qiellit”, është radioteleskopi më i ndjeshëm në botë dhe është krijuar për të “shkuar thellë” në univers.

Ai është i pajisur me pajisje të dizajnuara për të kërkuar sinjale jashtëtokësore dhe filloi kërkimin zyrtar në vitin 2020. Funksioni kryesor është të zgjedhë sinjalet e mundshme me brez të ngushtë nga sasia e madhe e sinjaleve elektromagnetike.

Megjithatë, ekziston një probabilitet i lartë që sinjali të jetë ndërhyrje nga valët e radios tokësore. “Sinjali i dyshimtë mund të jetë gjithashtu një lloj ndërhyrje radioje, e cila duhet të konfirmohet ose të përjashtohet më tej.

Megjithatë, ky proces mund të zgjasë shumë,” i tha Yicai profesor Zhang Tongjie, kryeshkencëtar i Grupit Kërkimor mbi Qytetërimet jashtëtokësorë globalë. Do te shihet ne vazhdim nese do te kete sinjale te ardhshme…