Besoni te fati apo, përkundrazi, besoni se jeta jonë dhe ajo që na ndodh janë rezultat i gërshetimit të paparashikueshëm të rastësisë? Pavarësisht se cilat janë bindjet tuaja, këtu janë disa nga rastësitë më të pabesueshme në histori që do t’ju bëjnë të dyshoni se fati ka një dorë.

Anekdota e parë është vendosur në San Francisko në 1858 dhe ka të bëjë me lojtarin e letrave Robert Fallon. Gjatë një loje pokeri, burri u akuzua për mashtrim dhe u vra. Për të përfunduar dorën, dikush duhej ta zëvendësonte. Kuptohet, megjithatë, askush nuk donte të dilte përpara pas incidentit.

Më në fund, vendosi të merrte e Fallon një djalë të ri, i cili arriti të fitonte 2200 dollarë. Me mbërritjen e policisë, agjentët urdhëruan që aksioni fillestar prej 600 dollarësh nga lojtari i vrarë t’i shkonte trashëgimtarit të tij më të afërt.

Më vonë doli se ishte i riu që e kishte zëvendësuar. Djali, në fakt, ishte djali i tij: ai dhe babai i tij nuk e kishin parë njëri-tjetrin për shtatë vjet dhe nuk e kishin idenë se do të takoheshin përsëri në atë rrethanë.

A e dini profecinë shqetësuese të Mark Twain? Fati i shkrimtarit lidhet çuditërisht me kometën Halley. Ky trup qiellor kalon nëpër rajonet e brendshme të sistemit diellor në intervale prej dhjetëra vjetësh, duke iu afruar planetit tonë çdo 75 vjet.

Kometa u shfaq në qiell në 1835, viti i lindjes së Twain. Një vit para vdekjes së tij, shkrimtari parashikoi: “Unë erdha në botë me kometën e Halley. Tani po kthehet dhe me të do të shkoj”. Parashikimet e tij u realizuan: ai vdiq më 21 prill 1910, kur kometa iu afrua përsëri Tokës.

Rastësia e fundit e pabesueshme ka të bëjë me një pastrues rrugësh të quajtur Joseph Figlock. Në vitin 1937, burri po pastronte një rrugicë kur një fëmijë ra nga dritarja e katit të katërt, duke u përplasur me të. Fatmirësisht të dy kanë mbetur të plagosur, por kanë shpëtuar.

Vetëm një vit më vonë, një fëmijë tjetër ra nga dritarja e katit të katërt të një ndërtese, duke rënë përsëri mbi Figlock. Sërish në aksidentin e çuditshëm nuk humbën jetën as pastruesi i rrugës dhe as fëmija. Vërtet kurioze, apo jo? Po ju, besoni te fati apo mendoni se këto ngjarje të çuditshme janë thjesht rezultat i rastësisë?