John Legend ka folur për të drejtat e abortit – duke thënë se qeveria nuk duhet të përfshihet në këtë çështje “personale”. Në veçanti, këngëtari fitues i çmimeve tha se ishte “fyese” dhe “e keqe” që njerëzit që po kalonin një abort spontan si ai i tij, të rrezikonin hetimin mbi abortin.

Dy vjet më parë gruaja e tij, modelja Chrissy Teigen, humbi fëmijën e tyre në 20 javë. Komentet e tij vijnë pasi miliona gra në SHBA përballen me humbjen e të drejtës së tyre kushtetuese për abort.

Të premten, Senati i Indianës mori një votim që i hapi rrugën atij për t’u bërë shteti i parë amerikan që shtrëngon ligjet e abortit që kur Roe v Wade – vendimi që mbështeti të drejtën kushtetuese për abortin – u përmbys në qershor.

Projektligji – i cili duhet të nënshkruhet në ligj nga guvernatori i shtetit – do të nënkuptonte një ndalim pothuajse total të abortit, me përjashtime për rastet e përdhunimit dhe incestit, megjithëse të kufizuara në 10 javë, për të parandaluar rrezikun serioz fizik për nënën ose fatale. anomalitë e fetusit.

Administrata Biden e ka etiketuar vendimin në Indiana “shkatërrues”. Në një deklaratë të shtunën, sekretarja e shtypit e Shtëpisë së Bardhë, Karine Jean-Pierre tha:

“Është një hap tjetër radikal nga ligjvënësit republikanë për të hequr të drejtat riprodhuese dhe lirinë e grave dhe për t’i vënë vendimet e kujdesit shëndetësor personal në duart e politikanëve dhe jo të grave dhe mjekëve të tyre”.

Shtetet e tjera gjithashtu pritet të shtrëngojnë kufizimet e tyre për abortin, ndërsa të tjerët kanë miratuar kufizime para-ekzistuese tashmë, duke çuar në frikën se çfarë mund të thotë për gratë që kanë pësuar një abort dhe mund të kenë nevojë për ndërhyrje mjekësore.

Tashmë, historitë kanë dalë nga shtetet me kontrolle të rrepta të abortit, me një mjek që i tha BBC-së se kishte parë tashmë departamentet e urgjencës duke i larguar gratë.

Duke folur për podkastin e CNN-it The Axe Files, të organizuar nga David Axelrod, Legend tha se vendimet rreth shtatzënisë duhet të merren nga një nënë dhe mjeku i saj, së bashku me anëtarët e familjes nëse dëshiron.  Legjend dhe partnerja e tij e kishin quajtur djalin Jack, por vdiq kur Teigen ishte 20 javë shtatzënë.

“Të përfshihet qeveria në atë bisedë në çfarëdo mënyre është shumë fyese për mua”, tha ai. “Është e keqe. Është e keqe. Nuk duhet të jetë as një diskutim. Qeveria nuk duhet të përfshihet.”

Aborti ka qenë një çështje përçarëse në SHBA për shumë vite, me shumë republikanë që kërkojnë kufizime të rrepta – apo edhe ndalime totale.

Sidoqoftë, një sondazh i qershorit nga NPR/PBS NewsHour/Marist zbuloi se 56% e amerikanëve ishin kundër vendimit të Gjykatës së Lartë për të rrëzuar Roe v Wade, ndërsa 40% e mbështetën atë. Në fillim të gushtit, shteti konservator i Kansasit votoi për të mbështetur të drejtën kushtetuese për abortin.