Maksym Kryshtafor, një refugjat tetë vjeçar nga Ukraina, po bëhet shumë i njohur sidomos në botën e shahut, ku quhet edhe një fëmijë mrekulli.

Historia e tij është shumë prekëse: arratisja nga Odessa në fund të shkurtit, më pas qëndrimi disa javë në Rumani, më pas udhëtimi i shpresës në Britaninë e Madhe bashkë me nënën Iryna.

Gjeniu i shahut

Që në fillim fëmija tregoi interes dhe aftësi të madhe me shahun. Ata që e kanë parë të luajë e krahasojnë me legjendat e së shkuarës dhe shumë kanë vënë bast se ai mund të bëhet “mjeshtri i madh” më i ri i shahut në histori. Rekordi është 12 vjeç e 4 muaj.

Nëna e tij e ndjek hap pas hapi, turne pas turneu. Të dyja tani janë të njohura në qarqet angleze, edhe sepse ajo ulet në një distancë të shkurtër nga djali i saj gjatë garave. New York Times i kushtoi vëmendje historisë së djalit, duke nënvizuar faktin se falë shahut janë hedhur poshtë të gjithë kufijtë.

Familja Kryshtafor arriti në Angli falë kryesisht Paul Townsend, një avokat në pension që u bë sponsori i tyre. Dy ditë pasi mbërriti në Angli, fëmija mrekullibërës mori fitoren e tij të parë në Durham.

Një fëmijë i veçantë

“Për Maksym, shahu është si ajri,” tha Iryna. “Ai ka nevojë për të mbijetuar, prandaj luan gjithmonë. Ato janë jeta e tij, tani janë edhe e imja”, ka pohuar. Mick Riding, organizator i turneut në Durham, më pas theksoi se fitorja e tij ishte një ngjarje e mrekullueshme.

“Ai është shumë i mirë, jam i lumtur për të. Ai është shumë serioz gjatë lojës, por në fund, kur fiton, i ndriçojnë sytë. E konsideroj veten me fat që rrugët tona janë kryqëzuar”.

Maksym konsiderohet si një talent i rrallë: “Kjo tregon në përqendrimin dhe mënyrën se si lexon tabelën. Ai më kujton lojtarët më të mirë të të gjitha kohërave kur ishin fëmijë. Kasparov, Fischer. Më besoni, ai është i veçantë”.

Kërkesa e nënës

Në momentin që Maksym ka filluar të ndjekë shkollën fillore të qytezës ku jeton, ai ngrihet në orën 5 për t’u stërvitur më herët. Për të vazhduar pasionin e tij, Iryna iu drejtua federatës angleze.

Ai donte që djali i saj të mund të vazhdonte të studionte dhe të luante larg luftës në Ukrainë. Federata më pas kontaktoi Townsend, i cili u vu në dispozicion për të ndihmuar familjen.