Kompania e udhëtimeve IVisa ka përpiluar një renditje të qyteteve më të lumtura në botë. Janë marrë parasysh pesë faktorë: jetëgjatësia, sasia e dritës së diellit, orët e punës, kostoja e jetesës dhe mirëdashja e vendasve.

Në vend të parë është renditur Lisbona. Kryeqyteti i Portugalisë merr 2801 orë diell në vit dhe punon mesatarisht vetëm 31 orë në javë.

Medalje argjendi për Barcelonën e Spanjës, ku banorët jetojnë mesatarisht 84 vjet. Italia është e katërta me Romën. Asnjë qytet amerikan nuk është në dhjetëshen e parë, me Las Vegasin që përfundoi në vendin e dymbëdhjetë.

10 qytetet më të lumtura në botë: klasifikimi

1 – Lisbona, Portugali; 2 – Barcelona, Spanjë; 3 – Athinë, Greqi; 4 – Roma, Itali; 5 – Sidnei, Australi; 6 – Madrid, Spanjë; 7 – Toronto, Kanada; 8 – San Jose, Kostarika; 9 – Stamboll, Turqi; 10 – Bangkok, Tajlandë.

Faktorët e lumturisë

Ndër faktorët e lumturisë është ai ekonomik: vendet më pak të kushtueshme janë ato ku njerëzit ndihen më të kënaqur. Drita e diellit është thelbësore: një sasi e mirë e vitaminës D është e mirë për ju.

Është vërtetuar shkencërisht se rrit lirimin e serotoninës, hormonit për rritjen e humorit. Me pak fjalë, dielli të jep harmoni dhe qetësi.