Gatimi vetëm me energji diellore nuk është një projekt futuristik, por një restorant që tashmë ekziston, quhet Solar Kitchen Restaurant dhe në fakt është prezantuar për herë të parë në vitin 2011 nga dizajnerët Martí Guixé dhe Antto Melasniemi për Lapin Kulta në Helsinki.

Pas më shumë se dhjetë vjetësh, restoranti i parë që funksionon me energji diellore është ringjallur në Lisbonë për Kongresin dos Cozinheiros në Lisbonë.

Restoranti Solar Kitchen bazohet në një koncept të gatimit me diell, i cili sot më shumë se kurrë, duke marrë parasysh urgjencën klimatike, duket të jetë një nga zgjidhjet më të qëndrueshme të ofruara nga kateringu.

Dizajneri katalanas me famë botërore Martí Guixé dhe vizionari finlandez i ushqimit Antto Melasniemi kanë krijuar një restorant të ndërtuar rreth një kuzhine me diell, ku ushqimi gatuhet duke përdorur diellin.

Pra, përvoja e shijes është jo vetëm e qëndrueshme, por edhe krejtësisht e ndryshme nga kuzhina tradicionale, sepse nxehtësia diellore ndikon në shijen dhe strukturën e pjatës në një mënyrë të papritur.

Një mënyrë gatimi e udhëhequr nga natyra dhe koha. Restoranti Solar Kitchen është një projekt sa artistik, mjedisor dhe gastronomik. Rezultati i pjatave do të varet nga dita dhe mund të shërbejë një Barbecue me diell, ushqime të përgatitura në temperatura më të ulëta ose sallata.

Përdoren enët diellore që përcjellin dritë për të gatuar enët. Prandaj restoranti gjithashtu teston reagimet e njerëzve bazuar në fleksibilitetin e tyre, sepse nëse bie shi nuk do të jetë e mundur të gatuani dhe do të duhet të përshtateni.

Dhjetë vjet pas nismës së Helsinkit, Solar Kitchen Restaurant ringjallet në Kongresin dos Cusíneros në Lisbonë dhe ka një rëndësi edhe më të madhe, duke pasur parasysh urgjencën klimatike që po përjetojmë.

Qëllimi i projektit është “të edukojë mbi marrëdhënien midis gatimit me energjinë diellore dhe ofrimit të një përvoje krejtësisht të re shijimi”, shpjegon Martí Guixé.

Që nga viti 2011, kuzhina e parë diellore është martuar duke ndjekur diellin dhe ka udhëtuar në të gjithë Finlandën, Suedinë, Japoninë, Alaskën dhe Izraelin; tani, me rastin e konferencës së shefit të kuzhinës në Lisbonë, projekti do të sillet në Portugali për të krijuar një restorant gustator që është gjithashtu një përvojë arti ekologjik.