Drita e parë jeshile nga Këshilli i Ministrave në Spanjë për projektligjin për të drejtat “seksuale dhe riprodhuese” të grave që përfshin lejen për periudha “të dhimbshme” dhe “paaftësie” të mbuluara nga shteti.

Pas ditësh debati, konfirmimi zyrtar mbërriti në një konferencë për shtyp nga ministrja e Shanseve të Barabarta, Irene Montero. “Koha për të shkuar në punë e mbushur me pilula dhe për të fshehur dhimbjen që na pengon të punojmë në ditët e menstruacioneve ka mbaruar,” tha ajo.

“Ne jemi vendi i parë në Evropë që rregullojmë lejet speciale të përkohshme për menstruacionet e dhimbshme të paguara tërësisht nga shteti”, shtoi ai. Kjo shoqërohet me patologji të tjera”.

Montero shpjegoi gjithashtu se për të hyrë në këto leje nuk do të jetë e nevojshme të keni paguar më parë kontributet e sigurimeve shoqërore. “Ne po përparojmë në feminizëm.

Gratë duhet të jenë në gjendje të vendosin lirisht për jetën e tyre,” shkroi kryeministri Pedro Sánchez në Twitter. Praktikisht, do te ishte nje risi absolute ne bote dhe Spanja kerkon te hape rrugen per te gjithe…