“Ti përpiqesh me kokëfortësi të gjesh një mënyrë për të nxjerrë të vërtetën. Zgjedhja për të marrë një qëndrim dhe për të vepruar për të tjerët është një zgjedhje e zemrës dhe e guximit dhe është ajo që të karakterizon më shumë se çdo gjë tjetër”.

Kështu ka folur Roberto Saviano në një nga takimet e tij të fundit publike. Dhe ai mbajti qëndrimin e tij. Neto. Qartë. Një pozicion që e vendosi në qendër të vëmendjes dhe që i ndryshoi jetën.

Gazetari dhe shkrimtari, i cili u bë i njohur me romanin e tij debutues, “Gomorra”, nga i cili u mor më pas një film dhe një serial televiziv me sukses botëror.

Ai kishte meritën që solli në vëmendjen kombëtare dhe botërore fenomenin Kamorra, duke bërë të njohur fuqinë dhe mizorinë e Kazalezëve.

Sot Saviano ka një sukses të madh ndërkombëtar. Edhe jashtë vendit, në fakt, ai konsiderohet si një intelektual për t’u konsultuar në pikat nga më të ndryshmet.

Bashkëpunime të shumta me gazeta ndërkombëtare dhe italiane duke përfshirë L’Espresso, La Repubblica, Il Post dhe The Post Internazionale në Itali, Washington Post, New York Times, Newsweek dhe TIME në Shtetet e Bashkuara, El País në Spanjë, Die Zeit dhe Der Spiege në Gjermani, në Suedi me Expressen, në Britani të Madhe me The Guardian dhe The Times.

Në shkrimet, artikujt dhe librat e tij ai përdor literaturë dhe reportazh për të treguar realitetin ekonomik, territorial dhe biznesin e Kamorrës dhe krimit të organizuar në një kuptim më të përgjithshëm. Një aktivitet që i ka dhënë shumë, por edhe që i ka kushtuar shumë.

Si ka ndryshuar jeta e Roberto Savianos

Nga kërcënimet e para me vdekje të vitit 2006 nga kartelet Kamorra të klanit të Kazalezëve, veprimet e të cilëve ai i denoncoi në ekspozitën e tij dhe në sheshin e Casal di Principe gjatë një demonstrate për ligjshmëri, i nënshtrohet një protokolli të rreptë mbrojtjeje që nga 13 tetori 2006 parashikon që ai të ketë truproja.

Një nga postimet e fundit të shkrimtarit të njohur feston këtë përvjetor, i cili i ka ndryshuar rrënjësisht jetën. Në Instagram Saviano ka publikuar një foto të tij, i rrethuar nga agjentë eskortë, fytyrat e të cilëve mbulon.

“Sot fillon viti im i shtatëmbëdhjetë nën shoqërim. Mendoj për të gjithë njerëzit që kanë qenë pranë meje, të cilët më kanë mbrojtur nga ajo që është fraza më absurde që mund të thuhet: ‘Po të donin vërtet të të vrisnin, tashmë do të kishe vdekur’.

“A e dini se çfarë do të thotë? Se mafiet janë të gjithëfuqishëm, se ata vendosin se kush jeton e kush vdes, nuk është kështu. Mbrojtja bëhet për të vazhduar jetën dhe të punën”, ka shkruar ai.

“Mendoj se ku filloi gjithçka, kur filloi gjithçka… Më kujtohen fjalët e fundit të librit që më kushtuan lirinë, Gomorra. Këto janë fjalët që u them edhe sot atyre që do të donin të më mbyllnin gojën: ‘Dreq bastardë, unë jam akoma gjallë!'”.