Në kohët e rritjes së faturave të energjisë dhe më shumë, të jesh në gjendje të kursesh para mund të jetë një sukses i vërtetë dhe për shumë familje bëhet e vështirë edhe të sigurosh bukën e gojës.

Kështu, ne fillojmë të heqim dorë nga shpenzimet e konsideruara të tepërta, për ndonjë tekë ose të shkojmë në restorant me një vëmendje ndaj zakoneve shtëpiake. Ky, për më tepër, është një qëndrim që jo vetëm kursen portofolin, por mund të jetë i mirë edhe për mjedisin.

Por a është e mundur të ulni koston e jetesës në mënyrë metodike, në mënyrë që të shikoni të ardhmen në një mënyrë më të qetë? Përgjigja, për fat të mirë, është po dhe i përgjigjet ‘rregullit 50-30-20′, i cili premton t’ju bëjë të shpenzoni para me mençuri, duke siguruar gjithashtu një sasi të mirë kursimesh.

Në fakt, adoptimi i një rutine korrekte të lidhur me buxhetin që keni në dispozicion ju lejon të keni gjithmonë paratë tuaja nën kontroll. Dhe kjo është e vërtetë si për sa i përket fitimeve, ashtu edhe mbi të gjitha për kursimet.

Ndjekja e një rregulli të saktë në shpenzime mund të jetë në të gjitha aspektet pjesë e rezolucioneve të mira (që duhen mbajtur!) për vitin e ri. Rregulli ’50-30-20’ ndihmon në ndarjen e buxhetit duke ndarë shuma të ndryshme përqindjeje sipas llojit të shpenzimit.

Kjo do të thotë, metoda sugjeron llogaritjen e 50% të parave mujore për nevojat e domosdoshme. Këto janë, për shembull, faturat e shtëpisë, ushqimi, mallrat thelbësore dhe transporti për të shkuar në punë.

Prandaj, shifra e dytë ka të bëjë me shpenzimet që lidhen me kohën e lirë: 30% e buxhetit mund të ndahet për udhëtime, pazar, palestër dhe disa teka të tjera.

Së fundmi, 20% e mbetur është pjesa e kursimeve, e cila mund t’i kushtohet shlyerjes së një hipotekë ose borxhi dhe për investime afatshkurtra, afatmesme dhe afatgjata. Një llogaritje e lehtë që mund të mbrojë vërtet të ardhmen.