Galeritë Kombëtare të Skocisë njoftuan të enjten se një autoportret i pazbuluar më parë i Vincent Van Gogh ishte gjetur mbrapa një tjetër prej veprave të artistit.

Kur ekspertët në galerinë e Edinburgut kryen një rreze X në kanavacë në përgatitje për një ekspozitë të ardhshme, ata zbuluan autoportretin në anën e pasme të “Koka e një gruaje fshatare” të Van Gogh.

Kur pjesa u vu në kornizë në fillim të shekullit të 20-të, u përdorën shtresa kartoni dhe ngjitëse për ta fshehur, dhe mendohet se ka qenë e fshehur për më shumë se një shekull. Për të kursyer para, Van Gogh ishte i njohur për pikturën në pjesën e pasme të kanavacave.

Në portret është paraqitur një burrë me mjekër i veshur me një kapele me buzë. Sipas ekspertëve, subjekti është vetë artisti dhe besohet se është nga një prej veprave të tij të hershme. Është e lehtë të shihet veshi i majtë, të cilin Van Gogh e hoqi në mënyrë të famshme në 1888.

Kuratorja e lartë në Galerinë Kombëtare të Skocisë, Frances Fowle, e quajti zbulimin “drithërues”. Momente si ky janë jashtëzakonisht të rralla, tha ajo. Një nga artistët më domethënës dhe më të njohur në botë, Vincent Van Gogh, ka një vepër arti të pazbuluar më parë.

Ekspertët po shqyrtojnë se si të heqin ngjitësin dhe kartonin pa dëmtuar “Kokën e një gruaje fshatare”, sipas galerisë.

Imazhi i portretit me rreze X mund të shihet nga vizitorët në një ekspozitë të ardhshme impresioniste në Akademinë Mbretërore Skoceze në Edinburg përmes një kutie drite.