Ekspertët e të ushqyerit e kanë thënë gjithmonë: ngrënia e tepërt e kripës është shumë e keqe për trupin dhe një dietë e pasur me natrium nuk rekomandohet praktikisht për të gjithë, madje edhe për ata që janë me shëndet të shkëlqyer, merren me sport dhe janë në peshën e tyre ideale.

Në fakt, kripa e marrë në sasi të tepërt shkakton një rritje të ndjeshme të presionit të gjakut dhe për këtë arsye rreziku i hipertensionit është më i madh.

Mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të veshkave, prishjes së dhëmbëve, osteoporozës për të mos përmendur që nuk pajtohet me mosfunksionimet e tiroides.

Tani, studimi që u shfaq në Gazetën Evropiane të Zemrës, i kryer nga shkencëtarët e Shkollës së Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale të Universitetit Tulane, na jep një konfirmim të trishtuar – me të vërtetë shumë shqetësues: kripa shkurton jetën dhe ne gjithashtu e dimë se sa shumë.

Studimi shqyrtoi të dhënat nga 501,379 pjesëmarrës në një studim të biobankës britanike. Pyetja kryesore që iu bë subjekteve ishte se sa shpesh shtonin kripë direkt në pjatë. U zbulua se midis moshës 40 dhe 69 vjeç, rreth tre në njëqind njerëz vdesin para kohe.

Me vdekje të parakohshme nënkuptojmë atë që ndodh para moshës 75 vjeçare dhe ky skenar mund të ketë ndikime jashtëzakonisht të rëndësishme në sistemin shëndetësor kombëtar.

Edhe nëse do të donim t’i kushtonim më shumë vëmendje marrjes së kripës, është shumë e vështirë të kontrollojmë sasinë dhe përqendrimin brenda shumicës dërrmuese të ushqimeve.