Me verën rikthehet periudha e zhytjes në det nga një shkëmb, një bord zhytjeje ose një varkë. Kjo praktikë, megjithatë, nuk përjashtohet nga të paturit e një probabiliteti të lartë për t’u lënduar.

Pavarësisht nëse jeni një zhytës ekspert ose më pak përvojë, përpara se të hidheni në ujë duhet të bëhen disa vlerësime për të shmangur rreziqet. Siguria duhet të jetë gjithmonë e para.

Rreziqet për t’u lënduar janë në fakt të shumta dhe, në pjesën më të madhe, mund të ketë trauma në shtyllën kurrizore ose qafë, thyerje të klavikulës ose lëndime në këmbë ose gjunjë.

Pra, këtu janë disa këshilla për gabimet që duhen shmangur për të qenë në gjendje të performoni në një zhytje të përsosur dhe në siguri të plotë.

Gabimet që duhen shmangur gjatë zhytjes

Një studim i publikuar në Science Advances llogariti probabilitetin e lëndimit kur një zhytës joprofesionist godet ujin nga lartësi të ndryshme dhe në pozicione të ndryshme.

Le të shohim se çfarë nuk duhet bërë gjatë zhytjes. Për sa i përket pozicioneve, për shembull, mbi 8 metra, nuk duhet të hidheni me krahë dhe duar anash sepse rrezikoni të lëndoni shtyllën kurrizore ose qafën.

Mbi 12 metra nuk këshillohet të zhyteni me duart lart, sepse mund të thyeni klavikulën. Mbi 15 metra, nuk ka zhytje në këmbë pasi mund të shkaktojë lëndime në këmbë.

Gabimet teknike që nuk duhen bërë për një zhytje të sigurt

Gjithashtu, mund të shkaktohen lëndime edhe nga disa gabime teknike gjatë zhytjes. Për shembull, kërcimet së larti duhen shmangur nëse nuk jeni ekspert dhe madje mbajtja e syve të mbyllur gjatë zhytjes rrit mundësinë e hyrjes së gabuar në ujë.

Absolutisht për të shmangur është zhytja ku ka gurë të ekspozuar ose tokë të lirshme që mund t’ju bëjë të rrëshqitni. Një tjetër ndalim është zhytja vetëm. Më mirë të shoqëroheni nga miq ose njerëz të dashur që mund të ndërhyjnë në rast dëmtimi.

Gjithashtu shmangni kërcimin kur deti është i trazuar ose ka rryma shumë të forta. Për shembull, nëse ka një rrymë shpëlarjeje në det, bëhet shumë e rrezikshme të qëndrosh në ujë, sepse valët shkojnë në drejtim të kundërt dhe nga bregu shtyjnë në det, ato janë të forta dhe mund të lëvizin një person sa gjatësia e një fushe futbolli në vetëm 1 minutë.