Sipas Observatorit të Tokës NASA, një ishull i ri sapo është shfaqur në Oqeanin Paqësor jugperëndimor, i mbushur me vullkane nënujore. Gjithçka filloi me shpërthimin e një prej tyre në Tongën qendrore më 10 shtator dhe brenda vetëm njëmbëdhjetë orësh doli një masë e çuditshme nga thellësitë e ujit, e krijuar nga llava që ftohej me ujërat e oqeanit, duke u ngurtësuar.

Në ditët në vijim, llava vazhdoi të ikte, duke bërë që ishulli të rritej. Më 16 shtator, masa kishte një diametër prej 17 metrash, dhe gjatë dy ditëve në vijim arriti në 182 metra.

Një nga përditësimet më të fundit daton në 20 shtator, kur masa mbulonte rreth 24,000 metra katrorë, me një lartësi prej 10 metrash. Formimi i ishullit të ri u përjetësua nga imazhet e marra nga Landsat 9 më 14 shtator.

Në këtë imazh natyral me ngjyra, një shtëllungë e madhe avulli dhe hiri shihet duke u larguar nga vullkani, dhe një re me ujë të çngjyrosur mund të shihet gjithashtu duke u rritur rreth masës tokësore, e krijuar nga prania e ujit të mbinxehur dhe acidik të detit që përmban shkëmbinj vullkanik dhe squfuri..