Bankat biologjike nuk janë sigurisht asgjë e re: ka banka të spermës, gjakut, vezëve dhe madje edhe qumështit. Së fundmi këtij grupi të madh i është shtuar edhe një tjetër: banka e feçeve.

Kjo strukturë e veçantë funksionon si çdo tjetër. Në fakt, ajo mbledh mostrat e jashtëqitjeve të dhuruara nga vullnetarë, të përzgjedhur për gjendjen e tyre shëndetësore. Ajo u hap nga OpenBiome, një kompani bioteknologjike e Kembrixhit.

A po pyesni se për çfarë shërben kjo bankë? Kushdo që menaxhon strukturën shpjegoi se ajo do të përfaqësojë një ndihmë të çmuar për të gjithë ata që janë prekur nga Clostridium Difficile. Ky infeksion bakterial shumë i rëndë që prek zorrët është përgjegjës për 14,000 vdekje në vit.

Ajo që e bën atë veçanërisht të rrezikshëm, në fakt, është fakti se nuk mund të trajtohet gjithmonë me antibiotikë. Ndër terapitë më efektive për të çrrënjosur sëmundjen është transplantimi i feçeve nga donatorë të shëndetshëm.

Operacioni përfshin vendosjen e mostrave të fekaleve brenda zorrës së trashë të pacientit. Prania e tyre është në gjendje të vrasë bakteret e dëmshme, duke ribalancuar plotësisht florën bakteriale.

Terapia është efektive në 92% të rasteve. Megjithatë, deri më tani nuk kishte asnjë procedurë zyrtare për kryerjen e transplantit të jashtëqitjes. Para hapjes së bankës, në fakt, praktika zhvillohej në një lloj “mode të bësh vetë”, i cili nuk ishte aspak pa rrezik.

Për këtë arsye, Administrata e Ushqimit dhe Barnave – përgjegjëse për testimin dhe shitjen e pajisjeve mjekësore në Shtetet e Bashkuara – e ka bërë të ligjshëm përdorimin e mostrave të jashtëqitjeve për qëllime kurative.

Me autorizimin për tregtimin e feçeve nuk mungojnë ata që kanë nisur një biznes të mirëfilltë. Në fakt, donatorët marrin një shumë që varion nga 25 deri në 75 euro për çdo mostër të depozituar.