Pas 15 vitesh kërkimi, shkencëtarët në Qendrën e Kancerit në Amsterdam kanë zhvilluar një vaksinë të re kundër kësaj sëmundjeje të pashërueshme te qentë. Një arritje shkencore, që ata besojnë se mund të hapë rrugën edhe për terapi të ngjashme njerëzore.

Vaksina synon një proteinë tumorale të quajtur vimentin, duke krijuar një përgjigje imune tek qentë me kancer të fshikëzës, e cila luftoi rritjen e kancerit dhe ndihmoi në zbutjen e aftësisë së tumoreve për të shmangur sistemin imunitar.

Krijuesit e vaksinës besojnë se suksesi te qentë mund të ndihmojë në hapjen e rrugës për një terapi të ngjashme të kancerit te njerëzit. “Zhvillimi i kësaj vaksine për trajtimin e kancerit te njerëzit është premtues”, – tha studiuesi i kancerit Arjan Griffioen, ekipi i të cilit zhvilloi vaksinën.

Imunoterapia – Përdorimi i sistemit imunitar të trupit për të luftuar kancerin, imunoterapia, ka treguar sukses kundër formave dikur të pazgjidhshme të sëmundjes, si kanceri i mushkërive. Teknikat e imunoterapisë përfshijnë administrimin e antitrupave monoklonale, armatimin e qelizave T (dhe, ndoshta në të ardhmen e afërt, qelizat vrasëse natyrore) për të sulmuar kancerin.

Pra, vaksinat e kancerit janë një brez i ri i të cilave po vjen në treg. Ndërsa sistemi imunitar është me të vërtetë një ushtri e frikshme, tumoret janë një objektiv veçanërisht i ngurtësuar. Mendoni për to si kalatë e armatosura mirë dhe të mbrojtura.

Qelizat tumorale përdorin një sërë masash për të bllokuar, defurnuar ose për t’u bërë të padukshme për sistemin tonë imunitar, duke përfshirë ndryshimet gjenetike që i lejojnë ato të fshihen, proteinat që çaktivizojnë qelizat imune, duke lëshuar mashtrime që qelizat T të sulmojnë dhe hartimin e qelizave të shëndetshme përreth.

E gjithë kjo e kombinuar quhet mikromjedisi i tumorit, në thelb zona brenda trupit që po ndikon ose ka marrë përsipër. “Mikromjedisi i tumorit (TME) është shumë imunosupresiv”, – shkruajnë studiuesit në studimin e tyre, të botuar në “Nature Communications”.

Por tumoret nuk mund të mbyllen plotësisht, ata kanë nevojë për furnizime nga trupi. Ashtu si linjat e furnizimit që ushqejnë një armik të rrënjosur, enët e gjakut të përdredhura të tumorit japin gjak për ta mbajtur atë në rritje.

Synimi i vimentinës – Griffioen dhe kolegët zbuluan se proteina vimentin ishte e tepërt, e prodhuar nga enët e gjakut të tumorit, veçanërisht nga qelizat e quajtura endoteliale, të cilat përbëjnë enët e gjakut dhe shërbejnë si roje, duke përcaktuar se çfarë mund të largohet nga qarkullimi i gjakut për të hyrë në indet përreth. Vimentina akumulohet në nivele të konsiderueshme brenda mikromjedisit të tumorit.

“Ne zbuluam se kjo proteinë (vimentin) promovon formimin e enëve të reja të gjakut në një tumor, – tha Griffioen. – Vimentin jo vetëm që promovon rritjen e tumorit, por gjithashtu ndihmon mikromjedisin e tij të shtypë sistemin imunitar”. Për shkak se vimentina prodhohet tepër nga qelizat e enëve të gjakut brenda tumoreve, ajo u bë një objektiv tërheqës për vaksinat.

Për të testuar vaksinën e tyre, studiuesit imunizuan qentë që kishin një formë shumë agresive të kancerit të fshikëzës. Dhjetë qen morën tri deri në katër vaksina gjatë një periudhe dy javore. Të gjithë qentë zhvilluan antitrupa vimentin-glomming dhe patën një përgjigje ndaj terapisë, ku kanceret u stabilizuan në 7/10 qen.

Eksperimenti pilot në vazhdim “demonstroi efikasitetin dhe sigurinë e aplikimit të vaksinimit kundër vimentinës në një mjedis klinik te gjitarët e mëdhenj dhe do të drejtojë zhvillimin e aplikimit klinik te pacientët njerëzorë”, – shkruajnë studiuesit.