Ndërsa është e lehtë të dizenjosh një pëlhurë që të mban ngrohtë, është shumë më e vështirë të gjesh një veshje të freskët në një ditë të nxehtë vere. Ma Yaoguang i Universitetit Zhejiang dhe Tao Guangming i Universitetit të Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, janë dy inxhinierë që kanë identifikuar një zgjidhje të mundshme.

Një pëlhurë e aplikueshme në prodhimin e veshjeve që mund të përdoret çdo ditë, e aftë për të ftohur trupin me pothuajse 5 ° C. .  Të dy përdorën një metodë që pasqyronte rrezatimin e diellit, duke përfshirë rrezatimin ultravjollcë dhe infra të kuqe.

Nëpërmjet shtigjeve të shkallëzueshme të prodhimit të tekstilit industrial, metatizmat shfaqin forcë të shkëlqyer mekanike, hidroizolim dhe frymëmarrje për veshjet komerciale, duke ruajtur kapacitetin efikas të ftohjes rrezatuese.

Lëkura e njeriut lëshon rrezatim infra të kuqe të mesme (MIR); shkencëtarët u përpoqën të mos lejonin që rrezatimi të kalonte nëpër inde, ai thith nxehtësinë e trupit dhe e ri-emeton atë në formën e MIR.

Pëlhura, e bërë nga një përzierje e acidit polilaktik dhe fibrave sintetike me nanogrimca të dioksidit të titanit, reflekton gjithashtu dritën UV, duke e ftohur më tej përdoruesin.

Për të testuar krijimin e tyre, studiuesit mblodhën një jelek të pajisur, me një gjysmë të bërë nga pëlhura e tyre dhe tjetrën në pambuk të bardhë me të njëjtën trashësi. Një student i diplomuar veshi jelekun dhe u ul në një karrige kopshti nën rrezet e diellit direkte për 1 orë. Kur studiuesit matën temperaturën e lëkurës së tij, ana nën pëlhurën e re ishte gati 5 ° C më e ftohtë se ana nën pambuk.