Të gjithë e dimë se ekzistojnë 5 shqisa, përkatësisht: shikimi, prekja, nuhatja, shija dhe dëgjimi. Megjithatë, shumë shpesh dëgjojmë edhe për praninë e një shqise të gjashtë.

Kjo në fakt ekziston, por ndryshe nga sa mendojnë njerëzit për të, nuk ka të bëjë fare me fuqitë e mbinatyrshme. Ai gjithashtu ka një emër shumë specifik, ose proprioceptim dhe ka të bëjë me kinestetik.

Por çfarë është proprioceptimi? Është aftësia për të perceptuar trupin tonë fizik brenda hapësirës. Të gjithë e kemi këtë aftësi.

Një shembull? Vetëm mendoni për faktin se edhe kur jemi në një vend të errët, ne jemi në gjendje të prekim hundën me gisht, kjo ndodh sepse truri ynë është i programuar në mënyrë të përsosur për të perceptuar hapësirat që e rrethojnë.

Falë proprioceptimit ne mund të kuptojmë se ku jemi edhe kur sytë tanë janë të mbyllur. Kjo ndjenjë karakterizohet nga perceptues të panumërt, detyra e të cilëve është të mbledhin të gjithë informacionin e nevojshëm për ta bërë trurin të përpunojë mjediset përreth.

Duhet thënë gjithashtu se shumë shpesh ne as që e kuptojmë këtë shqisën tonë të gjashtë natyrore. Pse po pyesni veten? Përgjigja është e lehtë të thuhet: stimujt e tij eliminohen shpejt nga truri ynë, duke lënë vend për diçka tjetër.

Nëse krijohen kushte të vështira aktivizohet shqisa e gjashtë, duke na bërë të perceptojmë edhe kontaktin e këmbëve me tokën. Tek disa njerëz proprioceptimi funksionon mirë, tek të tjerë mund të mos jetë në formën e tij më të mirë.

Në këtë rast, duhet ndjekur një trajtim i synuar i bazuar në fizioterapi rehabilituese. Kjo ndodh kur trupi merr stimuj të papritur, për shembull me rritjen e adoleshencës, në rast të një humbjeje të fortë në peshë ose nëse dikush është përballur me trajtime mjaft të rënda.

Pra, pse jemi mësuar të lidhim shqisën e gjashtë me diçka paranormale nëse nuk është kështu? Merita, ose faji, është gjithashtu i filmit Shqisa e gjashtë e vitit 1999, shkruar dhe drejtuar nga M. Night Shyamalan.

Filmi, i cili deri në vitin 1997 ishte filmi horror më i suksesshëm ndonjëherë në arkë, tregon për një psikolog fëmijësh i cili e gjen veten duke u përballur me një djalë 9-vjeçar të përhumbur nga një obsesion i veçantë që e sheh atë të përballet me shfaqjet e frikshme të i vdekur.

Në film, intuita e fëmijës derdhet në paranormale, por siç e kemi parë në realitet, shqisa e gjashtë nuk korrespondon me këtë. Në vend të kësaj, është një kapacitet i trupit, i brendshëm në secilin prej nesh.